Stižu nove sankcije protiv Bjelorusije!

Šefovi diplomacije EU-a su na izvanrednom sastanku u petak dali zeleno svjetlo za uvođenje novih sankcija protiv Bjelorusije nakon manipulacije predsjedničkih izbora i uporabe nasilja prema mirnim prosvjednicima.

Stižu nove sankcije protiv Bjelorusije! Pixabay
16. 8. 2020

Ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a pozvali su bjeloruske vlasti da zaustave “neproporcionalno i neprihvatljivo nasilje prema mirnim prosvjednicima” i odmah oslobode sve nezakonito pritvorene osobe.

Šefovi diplomacije EU-a istaknuli su na izvanrednom sastanku u petak da predsjednički izbori u Bjelorusiji, na kojima je prema službenim navodima pobijedio dugogodišnji bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, nisu bili ni slobodni ni pravedni te da su rezultati krivotvoreni, zbog čega ih odbijaju prihvatiti. Dogovoreno je i da će EU uvesti sankcije za sve odgovorne za nasilje, represiju i krivotvorenje izbornih rezultata u okviru postojećeg sankcijskog okvira za Bjelorusiju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja te osudio uporabu sile i proizvoljna pritvaranja prosvjednika. Istaknuo je važnost angažmana EU-a s ciljem smirivanja situacije i pružanja potpore bjeloruskim građanima.

Hrvatski šef diplomacije također je naglasio važnost dugoročnog pristupa u odnosima između Bjelorusije i Europske unije, ističući da je glavni cilj osiguranje poštivanja temeljnih sloboda, demokracije, ljudskih prava i vladavine prava.

Ministri su također razgovarali i o sve većim napetostima u istočnom Sredozemlju te pogoršanju odnosa s Turskom koji imaju dalekosežne učinke na EU i širu regiju. Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je Ankaru da odmah prekine potragu za nalazištima plina u Sredozemlju.

Ona potkopava napore u smjeru nastavka dijaloga i pregovora i u suprotnosti je sa smirenjem situacije koje je jedini put prema stabilnosti i trajnom rješenju, istaknuo je Borrell.

Ministri vanjskih poslova EU-a izrazili su solidarnost s Grčkom i Ciprom koji su pogođeni turskim aktivnostima te su naglasili da se pitanje utvrđivanja pomorskih granica i iskorištavanja prirodnih resursa treba oslovljavati kroz dijalog i pregovore u dobroj vjeri i u skladu s međunarodnim pravom i načelom dobrosusjedskih odnosa.

Na izvanrednom sastanku u petak razgovoralo se i o situaciji u Libanonu nakon razorne eksplozije u Bejrutu 4. kolovoza u kojoj je prema podacima libanonskih vlasti poginulo najmanje 170 osoba. Ministri su istaknuli da EU treba pomoći libanonskom stanovništvu, ali i da je potrebno osigurati da ta pomoć doista stigne do onih kojima je ona potrebna. 

U tom je pogledu istaknuta važnost sposobne, reprezentativne i odgovorne vlade koja će osigurati provedbu reformi dobrim, odgovornim i transparentnim upravljanjem. Ministri su pozvali libanonske vlasti na rješavanje gospodarske i socijalne krize te izgradnju povjerenja građana u institucije. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.