Putin upozorio strane sile da se ne miješaju u unutarnja pitanja Bjelorusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom razgovarao o krizi u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora. Putin je pritom upozorio strane sile da se ne miješaju u unutarnja pitanja Bjelorusije.

Putin upozorio strane sile da se ne miješaju u unutarnja pitanja Bjelorusije Twitter
21. 8. 2020

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je upozorio strane sile da se ne upliću u unutarnja pitanja Bjelorusije. Putin je prilikom jučerašnjeg telefonskog razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom ponovno istaknuo da je takvo uplitanje kontraproduktivno, objavio je Kremlj nakon razgovora.

Ako strane zemlje, uključujući i Rusiju, pokrenu dijalog s opozicijom, onda je to već uplitanje u unutarnja pitanja”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov dodavši da Moskva neće učiniti takvo što. “Najprije se mora pokrenuti dijalog unutar Bjelorusije”, poručio je Peskov.

S druge strane, predsjednik Europskog vijeća naglasio je važnost inkluzivnog političkog dijaloga i mirnog demokratskog procesa. Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su tijekom sastanka u srijedu izrazili solidarnost s bjeloruskim građanima i njihovom željom da sami odrede svoju budućnost, a to sam ponovio i predsjedniku Putinu, objavio je Michel na svom twitter profilu.

O stanju u Bjelorusiji su na izvanrednom sastanku u srijedu razgovarali i šefovi država i vlada 27 zemalja članica Europske unije. Čelnici EU-a dogovorili su se da neće priznati izbornu pobjedu dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka poručivši da izbori nisu bili ni pravedni ni slobodni. Složili su se i da će EU uvesti sankcije protiv “znatnoga broja” ljudi koji su odgovorni za nasilje protiv prosvjednika i izbornu prijevaru u Bjelorusiji.

Europska unija strahuje da bi se Rusija i vojno mogla uključiti u Bjelorusiji, kao što je to učinila i 2014. godine nakon prozapadnjačkih prosvjeda u Ukrajini. No polazna situacija je u Bjelorusiji znatno drukčija nego što je to bila u Ukrajini. Naime, i bjeloruska je oporba nekoliko puta ponovila da ne želi raskid s Moskvom.

Rusija je tijekom proteklih dana obećala Bjelorusiji “potrebnu pomoć pri rješavanju problema.” Ruski predsjednik Vladimir Putin je već dvaput telefonirao s novoizabranim dugogodišnjim bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i čestitao mu na izbornoj pobjedi.

66-godišnji Lukašenko, koji Bjelorusijom vlada još od davne 1994. godine, je na predsjedničkim izborima prema službenim navodima osvojio 80 posto glasova. Glavna oporbena kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja osvojila je 9,9 posto glasova. Bjeloruska oporba optužuje Lukašenka za manipulaciju i odbija priznati rezultate izbora.

Od prošle se nedjelje diljem Bjelorusije održavaju veliki prosvjedi na kojima okupljeni građani traže Lukašenkov odlazak koji je zbog svog načina vladanja čvrstom rukom dobio i nadimak posljednjeg europskog diktatora.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.