Stiže novi Zakon o osiguranju koji dokida mizerne satnice od 100 kuna i ruši monopol osiguravatelja

– Uspjeli smo sa zahtjevima i reformom. “Voda je osiguravateljima došla do grla” i očigledno je da nas nisu ozbiljno shvatili. Nadam se da neće opstruirati izmjene Zakona. Koliko su slabi, koliko su nepripremljeni i koliko su bili sigurni da su nedodirljivi svjedoči i njihov vapaj da se odgodi donošenje novog zakona. Zna se zašto, jer nikada više sat rada servisa neće biti 100 kn, nikad više neće biti ni toliko fuša i sive zone, a ni šikaniranja radionica i nagodbi…

Riječi su to Antonio Đurete, predsjednika HUAS-a koji je imao zamjetan nastup u poplarnoj emisiji hrvatske nacionalne televizije “Potrošački kod”.

Stiže novi Zakon o osiguranju koji dokida mizerne satnice od 100 kuna i ruši monopol osiguravatelja HRT / screenshot
21. 3. 2023

U emisiji "Potrošački kod" na HRT 4 raspravljalo se o problemima potrošača-oštećenika, auto struke i izmjenama Zakona. Bilo je riječi o nagodbama, usmjeravanju vozila, tužbama i svemu ostalome. Po prvi put na javnoj televiziji pričalo se o temi za koju je auto struka izravno zainteresirana.

S Antoniom Đuretom u studiju Hrvatske televizije bio je i sudski vještak g. Toth koji je bio odličan i koji je u potpunosti bjo na strani auto servisa. Velik obol temi dao je i Igor Stažić, glavni urednik Starta koji je govorio o nevjerojatnim potezima pojedinih osiguravatelja koji oduzimaju pravo osiguranicima da sami odaberu mjestu gdje će auto popraviti i što je još strašnije uzimaju kruh iz usta brojnih servisera, Vjerovali ili ne, ali neki od osiguravatelja ne samo da određuju gdje možete popraviti autom po odštetnom zahtjevu, već vas guraju u radionicu koja je u "njihovu vlasništvu". Riječ je o klasičnom sukobu interesu, o kršenju prava na rad, o gaženju ustavnih prava, o ignoriranju svih onih koji imaju zakonite biznise i koji uredno plaćaju poreze da samo rade sve ono za što su registrirani. 

Emisija se može pogledati na youtube kanalu HRT-a. Pogledajte emisiju i informirajte se o svojim pravima i pripremite se za budućnost koju donosi novi Zakon. O svemu ovome ovise sudbine mnogih od nas i zato Vas sve skupa još jednom pozivamo da svim svojim snagama sudjelujete u donošenju jednog posve novog i pravednijeg zakona.

U emisiji 18. ožujka govorilo se o odštetnim zahtjevima kod prometnih nesreća, pravima vozača kod procjene šteta na automobilu te izmjeni Zakona o obveznom osiguranju u prometu koji bi trebao stupiti na snagu za nekoliko mjeseci.

Na godinu se riješi oko 160.000 odštetnih zahtjeva. Domaćim prometnicama vozimo se u sve starijim automobilima.

Prosječna im je starost gotovo 15 godina a to utječe na sigurnost na cesti. Građani sve češće kupuju rabljene automobile pa smo ih lani kupili 15.000 više od novih.

Gosti u emisiji su Zlatko Toth sudski vještak za strojarstvo, cestovni promet i procjenu vozila, Antonio Đureta, Hrvatska udruga auto struke i Hrvoje Pauković direktor Hrvatske udruge osiguravatelja. 

Urednica emisije bila je znana Sanja Smiljanić Grubišić.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.