Slovačka planira testirati većinu stanovništva na koronavirus

Slovačka vlada namjerava tijekom iduća dva vikenda testirati sve svoje građane starije od deset godina na koronavirus. Proteklog je vikenda završena prva faza tog projekta.
 

Slovačka planira testirati većinu stanovništva na koronavirus Unsplash
27. 10. 2020

Slovačka vlada namjerava tijekom sljedeća dva vikenda testirati sve svoje građane starije od deset godina na koronavirus.

Slovački premijer Igor Matovič izjavio je u ponedjeljak navečer da je nacionalni krizni stožer za koronavirus odobrio taj plan nakon što je proteklog vikenda uspješno dovršena prva faza testiranja.

Tijekom proteklog vikenda, odnosno od petka do nedjelje, su u četiri slovačke regije koje graniče s Poljskom i koje su osobito teško pogođene pandemijom koronavirusa svi slovački građani u dobi iznad deset godina podvrgnuti brzom testiranju na covid-19.

47-godišnji slovački premijer izjavio je u razgovoru za slovačku televiziju TA3 da je prva faza testiranja na covid-19 bila uspješna. Ustvrdio je da je na početku bilo problema s osobljem i organizacijom, ali i da su slovačke vlasti iz toga uspjele izvući važne pouke za dosta zahtjevniju drugu i treću fazu testiranja koja bi se trebala provesti tijekom iduća dva vikenda.

Matovič je napomenuo da je već u prvoj fazi testiranja otkriveno oko 6.000 potencijalnih širitelja virusa koji bi u normalnim okolnostima najvjerojatnije ostali nezamijećeni.

Istovremeno se djelomično složio sa stručnjacima koji sumnjaju u pouzdanost korištenih brzih testova na koronavirus. Upozorio je slovačke građane na “varljivi osjećaj sigurnosti” i poručio im da bi se čak i osobe koje su dobile negativan nalaz na koronavirus trebale i dalje pridržavati sigurnosnih mjera poput nošenja zaštitnih maski i pridržavanja socijalne distance.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.