Elektroauti? Na vrbi svirala i objesite ih mačku o rep! Sve je više skeptika među liderima autoindustrije

Nakon Peugeota žestoke kritike stižu i iz Mercedesa. Čelnik njemačkog automobilskog diva: "Europa neće biti spremna za elektromobilnost 2030. godine"

Mnogi glavni igrači u automobilskoj industriji skeptični su glede zabrana fosilnih goriva.

Elektroauti? Na vrbi svirala i objesite ih mačku o rep! Sve je više skeptika među liderima autoindustrije Mercedes-Benz
18. 9. 2023

Njemački ministar prometa Volker Wissing je više puta izrazio zabrinutost oko elektrifikacije automobilske industrije, a prije nekog vremena sasvim je izravno izrazio nesigurnost oko postupnog „ukidanja" vozila s unutarnjim izgaranjem. Kako je Wissing rekao njemačkom listu Bild, „nemoguće je predvidjeti koja će tehnologija prevladati do 2040."

Pritom je upozorio da se premalo pozornosti posvećuje vodikovoj tehnologiji i e-gorivima, dok se previše polaže samo na potpunu elektrifikaciju.

„Nismo jedini koji primjećuju da u elektromobilnosti još uvijek ima previše neodgovorenih pitanja – od cijena i dostupnosti litija za baterije do infrastrukture za punjenje. Iako ta pitanja ostaju bez odgovora, trebali bismo pogledati i druge alternative", rekao je prije nekog vremena. A očito ima dosta istomišljenika u Njemačkoj

IAA München 2023 - nema auta, samo e mobilnost

Sličnu je zabrinutost na nedavnom sajmu automobila u Münchenu izrazio i izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Källenius, prema kojem Mercedes-Benz ne očekuje da će do 2030. godine prodaja u Europi biti ograničena na električne automobile.

Prema Källeniusovim riječima, svaki model Mercedes-Benza bit će dostupan i u električnoj verziji, ali će na njihovu strategiju značajno utjecati i samo tržište.

 

Isključivo električna vozila namjeravaju prodavati samo tamo gdje im tržište to dopusti. Prema Källeniusu, konačnu odluku će donositi kupci. Odluke će donositi prema tome koliko će infrastruktura biti funkcionalna.Poznato je da većina europskih zemalja daleko zaostaje u izgradnji učinkovitog sustava električnih punionica, koji bi omogućio širenje vozila s elektromotorom.Čel. Mercedes-Benz priznaje da je europsko tržište električnih automobila posljednjih godina značajno naraslo, ali prema njegovim riječima još uvijek neće biti spremno za prodaju isključivo električnih vozila do 2030. godine.

“U 2030. električni automobili neće predstavljati 100 posto cjelokupnog europskog tržišta, vjerojatno ni 100 posto prodaje Mercedesovih automobila”, uvjeren je predsjednik Uprave Mercedes-Benza.

Zbog toga ističe da njegova tvrtka također želi zadržati "taktičku fleksibilnost" kako u proizvodnji električnih automobila tako i automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Prodaja električnih vozila u Europi porasla je za gotovo 55 posto na oko 820.000 vozila u prvih sedam mjeseci 2023., što predstavlja oko 13 posto ukupne prodaje automobila.

Preberi

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.