Ovaj proizvod je povučen jer izaziva rak!!! Ako ste šopingirali u Sloveniji svakako pripazite

Hrana je izuzetno opasna, a prodavana je posljednjih četiri mjeseca u slovenskim trgovinama lanca "Tedi". Popularni keksi povučeni su s polica trgovina: sumnja se da su kancerogeni!
 

Ovaj proizvod je povučen jer izaziva rak!!! Ako ste šopingirali u Sloveniji svakako pripazite Zveza potrošnikov Slovenije
18. 1. 2023

Uprava Republike Slovenije za sigurnu hranu, veterinarstvo i zaštitu bilja primila je informaciju od trgovačkog lanca Tedi o početku povlačenja keksa. Povučen je proizvod Aldiva Biscuits Unicorn Wheels 220 g. Proizvod se u njihovim trgovinama prodavao od 17. rujna 2021. do 17. siječnja 2023. godine.
 

Ukoliko ste navedenu hranu kupili u Tediju u Sloveniji i još uvijek je imate kod kuće, vratite je na prodajno mjesto ili je nemojte konzumirati.

 Hrana je opasna

Razlog opoziva su utvrđene povišene vrijednosti 3-MCPD estera masnih kiselina i glicidil estera masnih kiselina koji spadaju u skupinu procesnih zagađivača.

Estri masne kisline 3-MCPD

Takozvani 3-MCPD esteri masnih kiselina nastaju - koliko je danas poznato - tijekom rafiniranja ulja, odnosno tijekom njihovog pročišćavanja i obogaćivanja. Ovaj spoj može nastati i kada su namirnice koje sadrže masnoće i sol istovremeno izložene visokim temperaturama, piše u brošuri Lidla Slovenija. Postoji sumnja da slobodni 3-MCPD uzrokuje promjene u tkivu bubrega i benigne tumore. Stoga unos treba ograničiti što je više moguće. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, te tvari predstavljaju rizik za zdravlje ljudi različitih dobnih skupina.

Glicidil-estri - masne kiseline

Glicidil esteri masnih kiselina su procesne onečišćujuće tvari koje nastaju pri uklanjanju mirisa tijekom rafinacije jestivih ulja.Toksikološko značenje glicidil estera masnih kiselina još nije precizno objašnjeno. Sam glicidol je klasificiran kao vjerojatni ljudski kancerogen.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.