Ruska obavještajna služba vodi dezinformacijsku kampanju o koronavirusu

Associated Press (AP) i New York Times (NYT) objavili su članke o tome kako ruska obavještajna služba vodi dezinformacijsku kampanju o koronavirusu.

Ruska obavještajna služba vodi dezinformacijsku kampanju o koronavirusu Unsplash
31. 7. 2020

Prema publikacijama, dva bivša službenika ruske obavještajne službe, "poznata kao GRU", Alexander Starunsky i Denis Tyurin, objavili su lažne materijale o pandemiji koronavirusa na web stranicama InfoRos, InfoBrics.org i OneWorld.press. Mediji navode deklasificirane obavještajne materijale i njihove izvore.

Ukupno, od svibnja je na portalima objavljeno oko 150 članaka o pandemiji. Ovi tekstovi šire verziju američkog podrijetla koronavirusa ili da je pandemija "eksperiment za manipuliranje svijetom."

G. Starunsky i gospodin Tyurin su menadžeri InfoRos.ru. Ovaj portal, osim vlastitih, ima i web stranice InfoBrics.org i OneWorld.press. Izvori publikacija tvrde da su menadžeri ranije radili u ruskoj obavještajnoj službi. Također, FBI navodno istražuje aktivnosti Zaklade za stratešku kulturu, analitičkog centra koji objavljuje materijale o politici. FBI vjeruje da ona možda ima veze s ruskom obavještajnom službom.

Ranije su SAD i EU opetovano optuživale Rusiju da širi dezinformacije o koronavirusu. Moskva to negira. Kremlj je optužbe prethodno nazvao neosnovanim.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.