EU: Ruski mediji šire “fake news”

Europske agencije tvrde da je Rusija i tijekom pandemije koronavirusa nastavila kampanju širenja lažnih informacija usmjerenih protiv Europske unije.

EU: Ruski mediji šire “fake news” Pixabay
23. 4. 2020

Internetska platforma EU vs Disinfo objavila je u četvrtak da su ruski mediji i tijekom pandemije koronavirusa nastavili sa širenjem lažnih informacija o Europskoj uniji. Samo je ovoga tjedna zabilježeno 45 novih slučajeva, od kojih se njih 30 odnosilo na koronavirus, objavio je EU vs Disinfo u četvrtak. Te su vijesti na twitteru, facebooku, pinterestu i redditu bile podijeljene i komentirane više od 36.500 puta.

Kako je objavljeno na toj internetskoj platformi, ovoga je tjedna najpopularnija lažna vijest bio članak koji je objavljen na arapskom ogranku Russia Today (RT) u kojem se tvrdi da Europska unija nije pomogla svojim partnerima u borbi protiv koronavirusa te da su pogođenim zemljama umjesto toga u pomoć priskočile Kina i Rusija. Taj je članak dobio 9.900 lajkova na facebooku.

No meta lažnih vijesti nije samo Europska unija nego i Bill Gates. EU vs Disinfo tvrdi da je na drugom mjestu po popularnosti i članak RT Arabica u kojem se tvrdi da je Bill Gates pomogao u stvaranju koronavirusa i širenju zaraze diljem svijeta kako bi mogao ljudima ugraditi mikročipove u glavu i uvesti obvezno cijepljenje. Taj je članak RT Arabica potom objavljen i na 116 drugih arapskih internetskih stranica.

Europska unija se od početka izbijanja pandemije žali na velik broj lažnih vijesti, a povjerenik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrel trenutačnu je situaciju nazvao “globalnom borbom narativa”.

Internetska platforma EU vs Disinfo nastala je kao projekt radne skupine za strateške komunikacije East StratCom Task Force. To je tijelo osnovano 2015. kao dio Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), a zadaća mu je suzbijanje dezinformacijske kampanje Rusije i “bolje objašnjenje” politika Europske unije u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i samoj Rusiji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.