B kategorija neće vrijediti za "dostavnjake" do 3,5 t, za elektro skutere, a i kamiondžije će morati na polaganja ispita iz novih znanja

Ako želite voziti ovo vozilo, bit će vam potreban test znanja, a i nova vozačka dozvola, nove kategorije. Nedavno usvojena Rezolucija o sigurnosti prometa na cestama za razdoblje 2023.-2030. u EP iz temelja će zadirati u prometno zakonodavstvo.

 

B kategorija neće vrijediti za "dostavnjake" do 3,5 t, za elektro skutere, a i kamiondžije će morati na polaganja ispita iz novih znanja volkswagen
20. 12. 2023

Rezoluciju o sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2023. - 2030. stiže po dekretu EU i sad je već vrijeme da je implementiraju nacionana zakonodavstva. Dokument između ostalog donosi brojne promjene za ugroženije sudionike u prometu te promjene u osposobljavanju profesionalnih vozača. Između ostalog, Rezolucija sadrži i načelo prometne kulture, kojim će se definirati obveze svih sudionika u prometu.

Veliku pozornost izaziva prijedlog uvođenja ispita za vozače e-skutera, a obuka i polaganje trebalo bi biti po uzoru na biciklističke ispite koje polažu učenici osnovnih škola. Zakonom će se propisati i uporaba posebne zaštitne opreme te tehnički standardi za ova sve češća i relativno opasna vozila.

Već sada veliku prašinu dižu planirane promjene u području stručnog osposobljavanja vozača. Rezolucija predviđa uvođenje tzv. Kodeksa 3, koji je zapravo obvezno stručno osposobljavanje za vozače lakih gospodarskih vozila ukupne dopuštene mase do 3,5 tone. Broj ovih vozila je u značajnom porastu, ponajviše zbog procvata e-trgovine i dostave paketa, a mnogi vozači su slabo obučeni za vožnju i utovar, zbog čega su prometne nesreće u kojima sudjeluju dostavljači ili oštećenja tereta zbog neodgovarajućeg osiguranja prilično česte. uobičajen. Kodeks 3 u skladu je s inicijativom koju je Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC) nedavno uputilo Europskoj komisiji.

U isto vrijeme treba ažurirati i promijeniti obuku za Kodeks 95, koji je obavezan za profesionalne vozače kamiona i autobusa. Na tom području postoje mnoge nepravilnosti koje također utječu na sigurnost prometa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.