Rad od kuće – najbolje se drže ekonomije nordijskih država

Tehnički pametni, fleksibilni radnici potiču nordijska gospodarstva pogođena COVID-om

Rad od kuće – najbolje se drže ekonomije nordijskih država Unsplash
25. 9. 2020

STOCKHOLM (Reuters) - Helen Balfors, voditeljica projekta u norveškom konglomeratu Orkla, radi od kuće duže od većine svojih kolega nakon povratka sa skijaškog putovanja u Italiju u veljači, dok je koronavirus zavladao Europom.

Majka troje djece rekla je da su, iako je tvrtka uvijek poticala dobru ravnotežu između poslovnog i privatnog života, neki menadžeri zahtijevali da njihovi zaposlenici budu u uredu prije nego što se dogodi pandemija.

"Ali sada shvaćaju da jednako dobro djeluje i od kuće", rekla je. "Trebao mi je samo dodatni zaslon i dodatna tipkovnica iz ureda, što sam dobila za nekoliko dana."

Dobro razvijena digitalna infrastruktura pomogla je nordijskim gospodarstvima da bolje prebrode pandemiju od većine Europe.

Britansko gospodarstvo smanjilo se za oko petine u drugom tromjesečju, Španjolska je zabilježila pad od 18,5%, dok je ekonomija eurozone kao cjelina pala za 11,8%.

Suprotno tome, Finski je BDP pao samo 4,5%, iako su Švedska i Norveška zabilježile veće pogotke od 8,3%, odnosno 6,3%.

"Bolja digitalna infrastruktura znači da smo brže mogli raditi od kuće. Infrastruktura je tu i navikli smo je koristiti", rekao je Robert Bergqvist, glavni ekonomist švedske banke SEB.

"To je pomoglo zadržati proizvodnju i potrošnju."

Danska, Švedska, Finska i Nizozemska imale su najnaprednije digitalne ekonomije u EU u 2018. godini, pokazao je istraživački rad Europske komisije, zasnovan na povezanosti, ljudskom kapitalu, korištenju interneta i opsegu e-trgovine.

FLEKSIBILNOST

 Nordics - dom tvrtki za telekomunikacijsku infrastrukturu Ericsson i Nokia - bili su na vrhu EU-a za kućni rad čak i prije pandemije. Švedska je 2019., prema Europskoj zakladi za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound), imala nešto manje od trećine radnika koji su radili od kuće, barem povremeno.

Dugotrajne fleksibilne prakse zapošljavanja, poput omogućavanja roditeljima da ostanu kod kuće s bolesnom djecom i naglasak na zdravoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, potaknuli su rad na daljinu.

Tijekom pandemije oko 60% Finaca moglo je raditi od kuće, što je dvostruko više od nivoa u Španjolskoj. Prema Eurofoundu, Švedska i Danska također su znatno iznad prosjeka EU-a, manjeg od 40%.

Visok udio poslova usmjerenih na informacijsku tehnologiju koji se podudaraju s radom na daljinu pomogao je, ali tvrtke i pojedinci brzo su napravili digitalni skok.

To, zajedno s dobro uspostavljenim pravilima za rotaciju zaposlenika, znači da je radno vrijeme opalo manje nego u većini Europe - za 4,2% u Norveškoj u drugom tromjesečju u odnosu na pad od 10,7% za cijelu eurozonu, pokazuju podaci Eurostata .

Istraživanje Eurofounda pokazalo je da je oko 70% Šveđana, Finaca i Danaca optimistično gledalo na svoju budućnost u odnosu na samo 45% u cijeloj EU.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.