Rafa, jedina točka izlaza iz pakla rata prema Sinaju i Egiptu, zatvorena je

Ispred nje je stajalo nekoliko stotina ljudi sa stranim državljanstvom, a prestala je i evakuacija ranjenika.

Rafa, jedina točka izlaza iz pakla rata prema Sinaju i Egiptu, zatvorena je hosnysalah/Pixabay
5. 11. 2023

Još 30 kamiona s humanitarnom pomoći stiglo je u Gazu preko prijelaza Rafah, koji se nalazi na granici između Pojasa Gaze i Egipta, prema dobrotvornim organizacijama. Međutim, prijelaz je od subote zatvoren za odlazak ranjenih i stranih državljana koji žele napustiti opkoljenu palestinsku enklavu.

SAD: Hamas želi izvući ranjene borce
 

Prema lokalnim izvorima na koje se poziva talijanska novinska agencija Ansa, Hamas navodno uvjetuje ponovno otvaranje prijelaza za odlazak stranih državljana mogućnošću da to područje napuste i palestinski ranjenici sa sjevera Pojasa Gaze.

Ranije je visoki glasnogovornik Bijele kuće u petak optužio Hamas da je iskoristio dogovor za otvaranje prijelaza kako bi svoje borce izvukao iz tog područja. Prema njegovim riječima, trećina onih koji se nalaze na popisima onih za koje je rečeno da trebaju evakuaciju zbog zdravstvenih problema bili su pripadnici ili borci Hamasa.Prema Bijeloj kući, više od 300 Amerikanaca i stanovnika sa stalnim boravkom u Sjedinjenim Državama i članovi njihovih obitelji do sada su evakuirani iz Pojasa Gaze.Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jonathan Finer također je za američki CBS News rekao da je to postignuto "intenzivnim pregovorima sa svim stranama uključenim u sukob", te da je, unatoč tome, neki Amerikanci ostaju u Gazi. Pokušat će evakuirati sve koji to žele, uvjeravao je. Direktorica Svjetskog programa za hranu (WFP) Cindy McCain posjetila je danas egipatsku stranu prijelaza i pozvala na povećanje isporuke pomoći, rekavši da su zalihe kritično niske razini.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.