Sloveniji je prioritet bio Zapadni Balkan, Francuskoj će to biti Afrika i HR u Schengenu! Predsjedništvo Vijeća Europe sada je u rukama Francuske

Slovenija je danas Francuskoj predala predsjedanje Vijećem Europske unije. Započinje svoje vodstvo Vijeća u jeku kampanje uoči predsjedničkih izbora u travnju i ponovnog izbijanja pandemije covida-19. Nakon što je slovensko predsjedništvo donijelo odluke o spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen, Francuzi će sada nastaviti proces. Napori za reformom europskog sustava azila i Schengena, odnosi s Afrikom, kao i klimatske promjene, bit će među najvažnijim temama.

Predsjednica Europske komisije također je zahvalila Sloveniji na radu u posljednjih šest mjeseci. Ursula von der Leyen napisala je na Twitteru: - "Hvala, hvala puno, slovenskom predsjedanju @ EU2021SI"

Sloveniji je prioritet bio Zapadni Balkan, Francuskoj će to biti Afrika i HR u Schengenu! Predsjedništvo Vijeća Europe sada je u rukama Francuske Press Macron
1. 1. 2022

Francusko predsjedanje počinje u složenoj domaćoj situaciji, jer će Francuzi izabrati predsjednika u travnju. Međunarodne odnose obilježava i zaoštravanje geopolitičkog konteksta zbog gomilanja ruskih snaga na granici s Ukrajinom, za Sloveniju je to bio zapadni Balkan. Za Francusku su to odnosi s Afrikom i napori da se osigura strateški autonomna unija.

Oni će također biti važna tema u idućih šest mjeseci migracija, nakon što tijekom slovenskog predsjedanja nije došlo do pomaka u nastojanjima da se postigne dogovor o novom migracijskom paktu. Tijekom francuskog predsjedanja članice će također pokušati postići dogovor o obnovi schengenskog prostora.

Nakon što je slovensko predsjedništvo donijelo odluke o spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen, Francuzi će sada nastaviti proces, ističući da se pristup Hrvatske i procesi schengenske reforme moraju odvijati paralelno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Francuzi kažu da će pokušati pronaći rješenje za ovu blokadu, koja je loša za cijelu regiju.

Jedan od ključnih dosjea bit će sveobuhvatni ekološki paket, Ready for 55, koji uključuje niz mjera za smanjenje emisija za najmanje 55% do 2030. godine. Pregovori će doista započeti tijekom francuskog predsjedanja. Ostvarenje zelenih i digitalnih ambicija bit će jedna od ključnih tema tijekom francuskog predsjedanja.

Time je Slovenija završila svoje drugo šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU. Premijer Janez Janša ocijenio je u petak predsjedanje uspješnim i ocijenio da je učinjen niz suštinskih promjena. Reakcije međunarodne javnosti jasno pokazuju da je slovensko predsjedanje poboljšalo ugled, grad i doseg slovenske diplomacije u svijetu , rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare.. Predsjednica Europske komisije također je zahvalila Sloveniji na radu u posljednjih šest mjeseci Ursula von der Leyen. "Hvala, hvala puno, slovenskom predsjedanju @ EU2021SI", napisala je na Twitteru. Dodala je da je mnogo učinjeno na pomicanju naše europske agende naprijed, od koordinacije covidence-19 do važnih inicijativa za održivu i digitalnu tranziciju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.