Još samo 14 godina prodavati će se novi dizelaši i benzinci u EU, nakon 2035. idu u ropotarnicu povijesti

Potvrđeno: Europska komisija odobrava planove za postupno ukidanje motora s unutarnjim izgaranjem! Industrija je uglavnom spremna za tranziciju, no mnoge države članice EU, uključujući Hrvatsku, puno manje.

Još samo 14 godina prodavati će se novi dizelaši i benzinci u EU, nakon 2035. idu u ropotarnicu povijesti Škoda
15. 7. 2021

Ono što je najavljeno prije nekoliko dana, sada je postalo stvarnost. Europska komisija odobrila je zakon kojim se u potpunosti zabranjuje prodaja novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem u sljedećih 14 godina. Ekolozi su oduševljeni odlukom Europske unije ili Komisije, ali to je samo dio planova Unije za čistiji okoliš.

Ovo je dio plana nazvanog Fit for 55, prema kojem bi Europska unija do 2050. trebala postati ugljično neutralna tvrtka, ne samo u prometu, već i u drugim područjima. Istodobno, prijedlog predlaže pooštravanje na polju smanjenja emisija do 2030. Prema sadašnjem zakonodavstvu, emisije CO2 trebale bi se smanjiti za 37,5 posto do 2030. u odnosu na 1990. godinu, a prema novom prijedlogu ta brojka već iznosi 55 posto.

Današnja potvrda prijedloga ne znači da će prijedlog biti prihvaćen. Još ga trebaju usvojiti države članice EU-a i Europski parlament i članice Europske unije, a u najgorem slučaju taj bi postupak mogao potrajati i do dvije godine. To znači da bismo u zemljama EU trebali ubrzati rješavanje pitanja dovoljnog broja električnih punionica po zemljama i proizvodnje zelene električne energije - pitanja koja su vrlo hitna, posebno u Hrvatskoj.

S druge strane, automobilska je industrija već vrlo spremna za moguće brze promjene, barem sudeći prema najavama o prijelazu na e-mobilnost. Većina najvećih marki automobila već je najavila prijelaz na proizvodnju isključivo električnih automobila, a očekuje se da će to biti učinjeno između 2028. i 2035. godine.

Usvajanjem mjera Europa bi postala prvi ugljično neutralni kontinent, s najmanje oko 10 posto svih emisija koje doprinose onečišćenju zraka, a prijevoz automobila čini 12 posto svih emisija u Europu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.