Zimske gume više nisu obavezne (ali je li stvarno vrijeme za promjenu guma?)

Zakon od danas dopušta promjenu zimskih guma na godišnje. Ne treba žuriti jer se u planinskim i brdovitim predjelima već u proljetnim mjesecima mogu očekivati ​​barem prolazne zimske prilike, objavio je HAK.
 

Zimske gume više nisu obavezne (ali je li stvarno vrijeme za promjenu guma?) Hannes Edinger/Pixabay
15. 3. 2024

Zimske gume ima smisla zamijeniti ljetnim, jer su napravljene od čvršće gumene smjese i imaju čvršće gumene blokove, pa pri višim temperaturama bolje prianjaju od zimskih guma, a i manje se troše. Zimske gume isplati se zamijeniti i zbog manjeg otpora kotrljanja i posljedično manje potrošnje goriva Agencija za okoliš najavljuje lijep vikend, temperature će se popeti do 19 Celzijevih stupnjeva, a isto je očekujemo i sljedećeg vikenda Osnovno pravilo nalaže da vozači moraju imati četiri jednake gume s najmanje četiri milimetra gaznog sloja, koje nisu starije od četiri godine. Gume su izrađene od prirodnog materijala, zbog čega s godinama stare i time postaju sve tvrđe. Prema prometnim stručnjacima, zakonski minimalno dopušteni profil ljetnih guma je 1,6 milimetara, ali to nije dovoljno.
 

Kazne za nepoštivanje zakona kreću se od 40 do 500 eura, za pravne osobe, samostalne poduzetnike i fizičke osobe do 1000 eura. HAK je već prije nekoliko tjedana na svojim stranicama objavio test godišnjih guma koji se provodi u suradnji s europskim motociklističkim asocijacijama niti jedna godišnja guma nije dobila najlošiju ocjenu, što znači da ne preporučuju kupnju ni jedne od njih. Tri testirana ocijenjena su visoko preporučeno, dvanaest preporučeno, a jedno preporučeno s ograničenjima. Ispitivanja puta kočenja na mokrim cestama i broja kilometara koje je moguće prijeći s gumom pokazala su značajne razlike među njima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.