Plesao je samo jedno ljeto i odletio zbog zapovjedne odgovornosti, reketarenja i afere koju je otkrio Nacional

A SAD ADIO! Trajao je točno 589 dana od 29. travnja 2022. – 13. prosinca 2023.! Davor Filipović bio je Andreju Plenkoviću briljantan, sjajan, Space shuttle, nenadmašan, više nije. Pao je još jedan u nizu HDZ-ovih ministra koji redaju aferu za aferom.

Filipović mora otići i zbog zapovjedne odgovornosti, jer je Lovrinčeviću bio šef. Zanimljivo, svi šefovi padaju, samo je jedan nedodirljiv

Plesao je samo jedno ljeto i odletio zbog zapovjedne odgovornosti, reketarenja i afere koju je otkrio Nacional Pixsell
12. 12. 2023

Predsjednik Vlade Andrej Plenković smijenio je danas ministra gospodarstva Davora Filipovića nakon što je Uskok potvrdio da provodi izvide u slučaju posebnog savjetnika ministra gospodarstva Ivice Lovrinčevića. Tjednik nacional objavio je da je Lovrinčević Mreži TV nudio trgovinu utjecajem. Dužnost ministra obnašao je od točno 589 dana od 29. travnja 2022. – 13. prosinca 2023.! 

Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju, objavio je Uskok.

U priopćenju u kojem ne otkrivaju Lovrinčevićev identitet Uskok dodaje da će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju.

Lovrinčević je ranije opovrgnuo pisanje Nacionala da je Mreži TV nudio trgovinu utjecajem, ustvrdivši da su pravi razlog pokušaja da ga se diskreditira i makne puno ozbiljnije stvari koje se mjere u desecima i stotinama milijuna eura.

"Nikad – baš nikad – tijekom svoje karijere nisam uzeo ni tražio proviziju, mito, 'kuvertu', 'kickback' ili kako god to željeli nazvati. Tko god tvrdi suprotno – laže", napisao je Lovrinčević na mreži LinkedIn.

Nacional je u današnjem broju piše da je Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca.

"Bez ikakve namjere da zvučim nadmeno - novca mi uistinu ne nedostaje", poručuje Lovrinčević u objavi.

Tzv. afera Mreža izazvala je u utorak žestoke kritike saborske oporbe, uz ocjenu da je taj slučaj nova Fimi Media koji vodi do premijera Andreja Plenkovića.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izjavio je u utorak da Lovrinčević više nema što tražiti u tom ministarstvu pokaže li se da je članak u tjedniku Nacional točan.

BIOGRAFIJA JOŠ JEDNOG POSRNULOG MINISTRA

Školovanje 


Osnovno školovanje Filipović započeo je Sarajevu, no zbog Domovinskog rata od trećeg do šestog razreda njegova obitelj se seli u Makarsku, dok ostatak školovanja završava u Splitu. Tijekom školovanja otkriva strast za košarkom te nakon završene srednje Ekonomsko – birotehničke škole u Splitu 2002., ujedno dobiva i sportsku stipendiju na Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju. U Americi ostaje do 2004. gdje nastavlja igrati košarku u najjačem rangu američke sveučilišne košarke (NCAA division 1) i završava četiri semestra  Business Managementa. Povratkom u Split, Filipović upisuje Ekonomski fakultet i završava studij smjera financije. 


 
2007. godine Filipović upisuje Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, specijalistički poslijediplomski studij "Strategija i korporativno upravljanje". Sljedeće tri godine radi na svojoj doktorskoj disertaciji te 2011. dobiva doktorat iz Poslovne ekonomije. 

Postignuća i nagrade


Tijekom fakultetskog obrazovanja Filipović je sudjelovao u različitim radionicama i seminarima ekonomske tematike na području lokalnih i globalnih Instituta i organizacija. 

Dobitnik je tri „Mijo Mirković“ nagrade za svoja znanstvena postignuća i njegova doktorska  disertacija je uvrštena među top 10 prema Europskom udruženju doktorskih studija (EDAMBA). 

2013. godine Fulipović je dobio državnu nagradu za znanstvene novake u području društvenih znanosti za iznimno vrijedan doprinos ekonomskoj znanosti. 

Osoban život 


Kada se Davor Filipović ne bavi kojim znanstvenim projektom, čitanjem Malcoma Gladwella ili političkim ambicijama, svoje slobodno vrijeme provodi sa suprugom i sinom na Sveticama u Zagrebu. Svoje „ekonomske“ gene je naslijedio od oba roditelja, Kate i Ivice, koji su se upoznali na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu te danas vode obiteljsku tvrtku u Splitu. U slobodno vrijeme i dalje se bavi košarkom.  
Političke ambicije ekonomskog profesora i HDZ
Davor Filipović je ušao u HDZ 2014. godine, dok je bio još docent na Ekonomskom fakultetu Zagreb. Uskoro postaje zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i sekretar zagrebačkog HDZ-a. U vrijeme kandidature za gradonačelnika Zagreba, predsjednik je Odbora za financije i Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.

U veljači 2021., jednoglasnom odlukom gradske organizacije Davor Filipović je izabran za HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.