Plenković čita kako mu se svidi, jer EU sud je napisao da obje strane "moraju poštivati arbitražu i primijeniti je". Granice su određene i mi odluku poštujemo. Odluka EU suda za Sloveniju je odlična

Miro Cerar, bivši slovenski premijer i aktualni ministar vanjskih poslova Republike Slovenije oštro ja napao Plenkovića kojem je poručio da pročita i odluku EU suda u kojoj crno na bijelo stoji da i Hrvatska i Slovenija moraju poštivati arbitražu te je u skladu s vladavinom prava i dobrosusjedskim odnosima i implementirati. Koliko koja država poštuje vladavinu prava pokazat će i ova odluka EU suda, najviše pravosudne europske institucije, poručio na press konferenciji Cerar samo koji sat nakon što se EU sud proglasio nenadležnim u ovom sporu. Dodao je da presuda Suda nije pravna pobjeda za Hrvatsku. - Podsjećat ćemo je svakog tjedna da mora poštovati arbitražnu presudu, kazao je Cerar

Plenković čita kako mu se svidi, jer EU sud je napisao da obje strane "moraju poštivati arbitražu i primijeniti je". Granice su određene i mi odluku poštujemo. Odluka EU suda za Sloveniju je odlična Photo: Patrik Macek/PIXSELL
31. 1. 2020

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Napisao: Borut Černelič

Svatko čita kako mu se svidi! Najkraća je to ocjena danas donesene odluke Europskog suda o njegovoj nadležnosti vezanoj uz arbitražu između Hrvatske i Slovenije. Takvu je odluku najviše europske pravosudne institucije samo nekoliko minuta nakon objave prvi slavodobitno protumačio Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade. - To je pobjeda hrvatske vanjske politike, naglasio je te dodao kako se pitanje granica treba i mora riješiti, ali ne odlukama kontaminirane arbitraže, već dijalogom i dogovorom između Hrvatske i Slovenije. Miro Cerar, bivši predsjednik Slovenske vlade i aktualni ministar vanjskih poslova uzeo je malo dulji dah od dva sata. Potom se i on slavodobitno obratio javnosti govoreć kako je odluka EU suda za Sloveniju odlična, jer crno na bijelo sad piše kako obje strane moraju poštivati i provoditi arbitražni sporazum. - Granice su odlučeno. Sad imamo i na papiru, crno na bijelo, dokaz najviše pravosudne europske institucije kako se arbitraža mora sprovesti. Mi to već i činimo. Granice su određene arbitražom, a koliko je koja država civilizirana i pravna najbolje će odgovore dati aktivnosti vezane uz primjenu najviših sudskih odluka, kazao je okupljenim slovenskim novinarima Miro Cerar. Poruka Suda je jasna za Cerara koji smatra da je Sud zapravo podržao stav Slovenije, a ne Hrvatske.
Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, najvažnije je odredba koja sama po sebi po Plenkoviću i hrvatskom tumačenju isključuje njihovu jurisdikciju. Međutim, podsjeća Cerar kako su, prema odluci EU suda dvije zemlje dužne raditi na konačnom pravnom rješenju ovog spora u skladu s međunarodnim pravom. Ministar vanjskih poslova Miro Cerar naglasio je da se Slovenije i dalje zalaže za pravo i pravdu te ukazuje na kršenje pravne stečevine u Hrvatskoj, iako europska institucija o tome ne donosi odluku. - Žalim što Sud Europske unije nije imao hrabrosti odlučiti o važnom pravnom pitanju u EU.

Vodeći slovenski dnevnik Delo bitno je uravnoteženiji kad je riječ o današnjoj odluci Suda EU, a s dosta opreza i bez imalo oduševljenja o svemu pišu slično i drugi slovenski mediji koji bez okolišanja tvrde kako je ovo zapravo ipak ispod slovenskih očekivanja i kako su se nadali da će napokon najviša sudska europska institucija jasno reči Hrvatima da moraju prihvatiti arbitražu. U Delu se tako može pročitati i izjava Andreja Plenkovića koji je ocijenio da je današnja odluka Suda Europske unije u Luksemburgu pobjeda argumenata koje je Hrvatska iznijela na Sudu. No sve su to dopunili i izjavom Cerara: - Što se tu još ima više za reći? Hrvatska nije ostvarila pravnu pobjedu. Hrvatska može biti zadovoljna samo time što Sud ne želi presuditi. Prema mojoj procjeni, Sud je ustvrdio da oni krše pravni poredak i naredio im da poštuju ono što mi poštujemo - pravnu odluku arbitraže. Ovo nije pobjeda, to pokazuje stav Hrvatske prema vladavini zakona, odgovorio je Cerar.

Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije bio je nešto oprezniji i trezveniji: Sud poziva obje zemlje da riješe problem. U gotovo trideset godina neovisne Slovenije uspjeli smo riješiti gotovo sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama. Također je riješeno i pitanje granice s Hrvatskom. Susjedna i prijateljska Hrvatska nije spremna ispoštovati preuzete obveze u vezi s tim, ali siguran sam da će se to prije ili kasnije dogoditi. Današnja odluka Europskog suda pravde ništa ne mijenja. U presudi Sud poziva obje zemlje da provedu presudu ", naglasio je.
 
Za Janeza Janšu, čelnika opozicije i vođu najjače slovenske stranke sve je to samo "gubljenje novaca". Po njemu to nije ništa drugo nego varanje poreznih obaveznika. I po njemu je Sud ipak donio jasnu odluku o arbitražnoj presudi.

Cerar je naglasio da je Slovenija već ozakonila granicu po arbitražnoj presudi, ali Hrvatska se tome opire.  - Slovenija mora biti strpljiva, pravo je na našoj strani. Nema razloga žuriti i uzbuđivati ​​se, ali moramo izvršiti pravni pritisak na Hrvatsku. To ćemo činiti svakodnevno.

Cerar je istaknuo da je tužba sada koštala Sloveniju između 300.000 i 400.000 eura. Naglasio je da cijena nije visoka, jer su sad napokon dobili i crno na bijelo, za njih i više nego pozitivno mišljenje Europskog suda pravde.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.