Pedro Sanchez: - Budućnost Europske unije je ugrožena ako EU pod hitno ne pokaže solidarnost s Italijom, Španjolskom..., ako ne izgradimo ratnu ekonomiju

Španjolski premijer za The Guardian: - Ovo su vrlo izazovna vremena koja zahtijevaju smjele odluke. Milijuni Europljana vjeruju u Europsku uniju. Ne smijemo ih napustiti. Moramo im dati razloge da i dalje vjeruju. I moramo djelovati sada ili nikad, jer je upravo u ovom trenutku na udaru i sama Europa.

Pedro Sanchez: - Budućnost Europske unije je ugrožena ako EU pod hitno ne pokaže solidarnost s Italijom, Španjolskom..., ako ne izgradimo ratnu ekonomiju European Council
6. 4. 2020

Fotografija: © European Union

Španjolski premijer Pedro Sanchez u svom je autorskom tekstu za britanski The Guardian uputio dramatičnu poruku o budućnosti Europske unije za koju smatra da je ugrožena ne bude li zajedničkog djelovanja na otklanjanju golemih ekonomskih teškoća koje se nalaze pred zemljama poput Španjolske i Italije. Donosimo vam njegov autorski tekst u potpunosti.


- Europa proživljava svoju najgoru krizu od Drugog svjetskog rata. Naši građani umiru ili se bore za svoj život u bolnicama koje su preplavljene pandemijom koja predstavlja najveću prijetnju za javno zdravlje od pandemije španjolske gripe 1918. godine.

Europska unija suočena je s ratom različitim od onog kojeg smo uspješno spriječili u proteklih 70 godina: ratom protiv nevidljivog neprijatelja koji stavlja na ispit budućnost europskog projekta.

Okolnosti su izuzetne i zahtijevaju nepokolebljive stavove: ili ćemo se ponašati doraslo ovom izazovu ili ćemo kao Unija propasti. Došli smo do kritičnog razdoblja u kojem čak i najoptimističnije proeuropske zemlje i vlade, kao što je slučaj u Španjolskoj, trebaju stvarni dokaz opredjeljenja. Trebamo nepokolebljivu solidarnost.

Solidarnost među Europljanima ključno je načelo ugovora Europske unije. I pokazuje se u vremenima poput ovog. Bez solidarnosti ne može biti kohezije, bez kohezije doći će do nezadovoljstva i vjerodostojnost europskog projekta biti će ozbiljno narušena.

Pozdravljamo brojne značajne mjere koje su najavljene u posljednjih nekoliko tjedana, uključujući novi program privremene hitne kupnje Europske središnje banke i plan SURE Europske komisije za one koji su ostali bez posla. Ali ove mjere nisu dovoljne same po sebi. Moramo ići dalje.

Europa mora izgraditi ekonomiju za ratno doba i promicati europski otpor, obnovu i oporavak. Mora započeti što je prije moguće s mjerama za potporu javnog duga koje mnoge države, uključujući Španjolsku, sada uzimaju. I mora to nastaviti činiti nakon završetka ove hitne situacije kako bi se obnovile ekonomije kontinenta, mobilizacijom značajnih resursa kroz plan koji nazivamo novim Marshallovim planom i koji će zahtijevati podršku svih zajedničkih institucija EU.

Europa je rođena iz pepela razaranja i sukoba. Naučila je lekcije povijesti i razumjela nešto što je vrlo jednostavno: ako ne pobijedimo svi, na kraju, svi gubimo.

Tu krizu možemo pretvoriti u priliku za obnovu puno jače Europske unije. Ali da bismo to učinili, moramo provoditi ambiciozne mjere. Ako i dalje budemo neambiciozni, nećemo uspjeti.

Sjedinjene Države odgovorile su na recesiju 2008. s poticajnim paketom, dok je Europa odgovorila štedljivo. Svi znamo ishod. Danas, kada smo na rubu globalne ekonomske krize još veće veličine od one iz 2008., SAD su provele najveću mobilizaciju javnih resursa u svojoj povijesti.

Je li Europa spremna ponovo zaostati?

Vrijeme je za prekid sa starim, nacionalnim dogmama. Ušli smo u novu eru i trebamo nove odgovore.

U narednim će mjesecima države članice EU neizbježno preuzeti veće količine duga kako bi se suočile s posljedicama ne samo zdravstvene, nego ekonomske i socijalne krize. Zato odgovor ne može biti isti kao onaj predviđen za asimetrične ekonomske šokove, poput financijske ili bankarske krize u jednoj državi ili grupi država. Ako virus ne poštuje granice, ne bi trebali ni mehanizmi financiranja.

Pod uvjetom da je univerzalan i da ne podliježe uvjetima, Europski mehanizam za stabilnost može biti koristan u početnim fazama za ubacivanje likvidnosti u gospodarstva EU putem kreditnih linija. Ali to u srednjoročnom razdoblju neće biti dovoljno.

Izazov s kojim smo suočeni je izvanredan i bez presedana. On poziva na jedinstven, ujedinjen, radikalan i ambiciozan odgovor za očuvanje našeg ekonomskog i socijalnog sustava i zaštitu naših građana.

Španjolci su uvijek štitili i branili europski projekt. Vrijeme je za uzajamnost i solidarnost. S nama, s Italijom i sa svakom od 27 zemalja Unije.

Vrijeme je da solidarno djelujemo u stvaranju novog mehanizma za međusobno udruživanje dugova, djelujući kao jedinstveni blok za kupnju osnovnih medicinskih potrepština, uspostavljajući koordinirane strategije za kibernetičku sigurnost i pripremajući ključni plan za hitne slučajeve koji bi osigurao brzi i snažni oporavak kontinenta.

Ta se solidarnost mora osigurati na način da ne postoje jaz između sjevera i juga, da nikoga ne ostavimo samoga.

Ovo su vrlo izazovna vremena koja zahtijevaju smjele odluke. Milijuni Europljana vjeruju u Europsku uniju. Ne smijemo ih napustiti. Moramo im dati razloge da i dalje vjeruju. I moramo djelovati sada ili nikad, jer je upravo u ovom trenutku na udaru i sama Europa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.