Italiji svježa injekcija od 39 milijardi eura, Španjolskoj 28 milijardi eura i to odmah, bez natezanje i procedure, sve za spas posrnulih EU ekonomija i oporavak stanovništva

Njemački ministri: Europa treba odgovor na krizu temeljen na solidarnosti
Mi, države članice EU moramo u tom cilju djelovati zajedno, u duhu europske solidarnosti i zajedničkim snagama, kako bismo ojačali EU. Tekst Heika Maasa, njemačkog saveznog ministra vanjskih poslova, i Olafa Scholza, njemačkog saveznog ministra financija, o krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa u Europi. Objavljeno 6. travnja 2020. u Les Echos (Francuska), La Stampa (Italija), El País (Španjolska), Público (Portugal), Ta Nea (Grčka), fokusonline.eu

Italiji svježa injekcija od 39 milijardi eura, Španjolskoj 28 milijardi eura i to odmah, bez natezanje i procedure, sve za spas posrnulih EU ekonomija i oporavak stanovništva EU Parliament
6. 4. 2020

Fotografija: © European Union
 

Ovaj virus ne poznaje granice; ne radi razliku na osnovu boje kože ili nacionalnosti. Naša srca odlaze ljudima u Bergamu, Madridu, Strasbourgu i mnogim drugim gradovima u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj. Duboko smo dirnuti junačkom bitkom vođenom za živote oboljelih od strane djelatnika skrbi i liječnika.

Pandemija Covid-19 najveći je javni zdravstveni, socijalni i ekonomski izazov s kojim su suočene sve europske zemlje od nastanka Europske unije. Jedna od istina ove zastrašujuće pandemije jest da Europa isprva nije bila adekvatno pripremljena po svim pitanjima i nije u početku našla uvjerljive europske odgovore na svaki problem. Ključno je da sada pružimo sveobuhvatan europski odgovor u duhu solidarnosti. Svaka od naših država izaći će snažna iz ove krize samo ako Europa iz nje izađe snažna i ujedinjena.

Zaštita građana je glavni prioritet svih nas u Europskoj uniji. Pomaganje jedni drugima je put kojim moramo ići. Stoga koristimo slobodne kapacitete u njemačkim bolnicama za liječenje pacijenata iz Italije i Francuske kojima je potrebna hitna intenzivna njega, a njemački liječnici su otišli pomoći u Španjolsku. Poslali smo medicinsku robu i respiratore u Italiju. Tisuće europskih turista evakuirano je njemačkim avionima iz zemalja u kojima je medicinska skrb daleko gora nego što je u Europi.

Gotovo sve zemlje EU uvelike su umanjile kretanje svojih građana kako bi usporili širenje virusa. Na mnogim mjestima javni se život gotovo zaustavio kako bi se izbjegla zaraza. Te su mjere ispravne. Ali, one stvaraju ozbiljne probleme našim ekonomijama. Kad se trgovine moraju zatvarati, događaji otkazivati i tvornice obustavljati proizvodnju, to rezultira time da se milijuni Europljana boje za svoj posao, svoje tvrtke i sredstva za život. Države članice imaju različite financijske mogućnosti pomoću kojih mogu odgovoriti na ovu ekonomsku krizu, za koju nitko nije kriv.

Gotovo sve države članice EU već su pokrenule programe pomoći za zaštitu radnih mjesta i tvrtki. U nevjerojatno kratkom vremenu, pronađeni su ogromni novčani iznosi u svim zemljama – za davanje tvrtkama hitno potrebnih zajmova i za pomoć pojedincima uz minimalnu birokraciju. Ali, to nije dovoljno samo po sebi.

Osnivači Europe znali su da europska solidarnost nije jednosmjerna ulica, već polica životnog osiguranja za naš kontinent. Moramo djelovati u ovoj povijesnoj krizi imajući to na umu. Trebamo jasan izraz europske solidarnosti tijekom pandemije koronavirusa. Njemačka je voljna. Sada je zajednički zadatak Europe da podupre postojeće programe, popuni praznine i proširi sigurnosnu mrežu za sve države članice EU-a kojima je potrebna daljnja podrška. Bruxelles je već uvelike oslabio kriterije pakta o stabilnosti i pravila o državnim potporama. Europska središnja banka osigurala je stabilnost na financijskim tržištima najavom novog programa kupovine u okviru kojeg će se kupovati obveznice država i tvrtki. Dodatne milijarde dolaze iz posebnih fondova EU-a za pomoć pogođenim državama članicama.

Sada je potreban još jedan korak. Financijska stabilnost mora se brzo, jednostavno i na nužnoj razini dovesti do zemalja koje je pogodila kriza. Stoga predlažemo zajedničko djelovanje kako bismo osigurali dovoljnu likvidnost u svim zemljama Europske unije, tako da poslovi ne ovise o ćudljivosti špekulanata.

Sredstva ne smiju sadržavati nepotrebne uvjete, jer bi to bilo jednako ponavljanju politike štednje koja je uslijedila nakon financijske krize i dovelo bi do nejednakog postupanja između pojedinih država članica. Europski mehanizam za stabilnost (ESM) već omogućava zemljama eurozone da zajedno posuđuju kapital pod istim, povoljnim uvjetima. Za Italiju bi to značilo svježu injekciju od 39 milijardi eura, a za Španjolsku 28 milijardi eura. Treba im dopustiti da taj novac upotrebe za sve neophodne izdatke za borbu protiv koronavirusa. Ne treba nam troika, inspektori i program reformi za svaku zemlju koji je izradila Komisija. Trebamo brzu i ciljanu pomoć. ESM može pružiti upravo to ako ga razumno prilagodimo.

Iznad toga, predlažemo paneuropski jamstveni fond za osiguranje kredita. Na taj bi način Europska investicijska banka (EIB) osigurala likvidnost za mala i srednja poduzeća u zemljama EU-a. To bi omogućilo nacionalnim komercijalnim i razvojnim bankama da osiguravaju zajmove za premošćavanje, duže uvjete otplate i nove zajmove. A projekt SURE (Podrška ublažavanju rizika od nezaposlenosti u izvanrednim situacijama), koji je sada preuzela Europska komisija, financijski će poduprijeti države članice EU koje žele pomoći tvrtkama da zadrže svoje zaposlenike kroz pad uzrokovan pandemijom koristeći metode poput U Njemačkoj je dobro uspostavljena shema rada za kratko vrijeme.

Konačno, nakon završetka krize, cilj će biti vratiti europsko gospodarstvo na put rasta i oporavka. Mi, države članice EU moramo u tom cilju djelovati zajedno, u duhu europske solidarnosti i zajedničkim snagama, kako bismo ojačali Europsku uniju. Svi mi, uključujući Njemačku, to ćemo uzeti u obzir u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru, drugim riječima, proračunu EU za sljedećih sedam godina.

Sve će ovo zahtijevati velike financijske napore od svih, to je neupitno. Ali sigurni smo da zajedno možemo savladati ovu povijesnu krizu. I štoviše, ako Europa sada poduzme prave korake, Europska unija, zajednica naše zajedničke sudbine, izronit će ojačana iz krize. Stojimo zajedno – za Europu i protiv virusa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.