Vlasnike terenskih SUV-ova udarili po džepu: morat će platiti tri puta veću naknadu za parkiranje

Ubuduće i 18 eura sa sat parkiranja u najužem središtu grada! U Parizu parking i 10 x skuplji nego u Zagrebu! Parižani su referendumom podržali utrostručenje parkiranja za SUV vozila.

Vlasnike terenskih SUV-ova udarili po džepu: morat će platiti tri puta veću naknadu za parkiranje StockSnap from Pixabay
6. 2. 2024

Parižani su na referendumu u nedjelju odobrili trostruko povećanje cijena parkiranja za terenska vozila. Kako prenose strane tiskovne agencije, gotovo 55 posto sudionika glasovanja izjasnilo se za podizanje cijena parkiranja za veće automobile sa šest na 18 eura po satu u središtu grada, odnosno s četiri na 12 eura po satu u predgrađima. 5,7 posto birača s pravom glasa Nova naplata parkiranja odnosit će se na osobna vozila s unutarnjim izgaranjem ili hibridna osobna vozila teža od 1,6 tona, kao i električna vozila teža od dvije tone. Od mjere bi bili izuzeti stanovnici grada koji imaju parkirne dozvole, gospodarstvenici, zdravstveni djelatnici i invalidi, no najviše bi pogodila turiste i posjetitelje.
 

Gradske vlasti obranile su poskupljenje parkiranja jer takva vozila više zagađuju, zauzimaju više prostora i ugrožavaju sigurnost na cestama. Gradonačelnica Pariza, socijalistica Anne Hidalgo, opravdala je mjeru u prosincu rekavši: "Što su veće, to više zagađuju." No, mnogi se protive toj mjeri. Konzervativna oporba u pariškom gradskom vijeću nazvala je prijedlog manipulativnim. "Novi, moderni terenski SUV-ovi više ne zagađuju, a možda čak i manje zagađuju od malih dizelskih vozila proizvedenih prije 2011.", objavio je francuski auto-moto klub.Više tarife za veća vozila planiraju se iu drugim francuskim gradovima, uključujući Lyon, Bordeaux in Grenoble.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.