Otrovani ruski oporbeni čelnik Navaljni prvi se put obratio javnosti

"Bok, ovdje je Navaljni. Svi mi nedostajete", napisao je 44-godišnji ruski političar uz svoju fotku koju je objavio na instagramu.

Otrovani ruski oporbeni čelnik Navaljni prvi se put obratio javnosti Instagram
15. 9. 2020

Otrovani ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni se nakon višetjednog liječenja u berlinskoj bolnici Charité u utorak prvi put obratio javnosti.

Bok, ovdje je Navaljni. Svi mi nedostajete”, napisao je 44-godišnji ruski političar uz svoju fotku koju je objavio na instagramu. “Još uvijek gotovo ništa ne mogu raditi, ali jučer sam cijeli dan samostalno disao”, dodao je.

Aleksej Navaljni, ruski oporbeni čelnik i dugogodišnji žestoki protivnik predsjednika Vladimira Putina, pao je u komu nakon što je 20. kolovoza popio čaj za koji su njegovi suradnici tvrdili da je bio otrovan. Nakon što su ruski liječnici najprije odbili njegov premještaj na liječenje u Njemačku jer mu je stanje navodno bilo previše nestabilno, Navaljni je 22. kolovoza na kraju ipak prebačen u berlinsku bolnicu Charité, gdje se otad nalazi na liječenju. Berlinski su liječnici u ponedjeljak objavili da se Navaljnijevo stanje dodatno poboljšalo te da je skinut s respiratora. 

Njemačka je vlada istovremeno objavila da su i laboratoriji u Švedskoj i Francuskoj potvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, što je prethodno ustanovio i poseban laboratorij njemačke vojske.

Rusija je u utorak ponovila svoju spremnost da se do kraja razjasni cijeli slučaj. Glasnogovornik ureda predsjednika u Moskvi izjavio je da bi svatko bio sretan da se Navaljni oporavi. Dodao je i da se ruski oporbeni čelnik tada može ponovno vratiti u Rusiju. Istovremeno je poručio da ruska vlada i dalje ne shvaća zašto joj ne daju pristup testiranim uzorcima Alekseja Navaljneg.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.