Orbán će sutra Ursuli reći popu pop, a bobu bob i to usred "Karmelićanskog samostana" gdje u novo doba stoluju mađarski premijeri

Ludwig van Beethoven, glazbeni simbol ujedinjene Europe 7. svibnja 1800. u današnjem sjedištu Mađarske vlade održao je pompozan i povijesni koncert. Na istom mjestu, 222 godine kasnije Viktor Orbán odlučio je pozvati "sve novinare svijeta" i iz prve im ruke kazati što misli o suverenoj pobjedi na izborima, o suverenističkoj mađarskoj politici, a posebno će vrijeme posvetiti Ursuli von der Leyen koja je nazvala Mađarsku državom u kojoj stoluje korupcija.

Zanimljivo je kako je Mađarska nametnula sankcije Rusiji i slijedila Europsku uniju, no Orbán je obećao da neće slati vojnike i oružje u Ukrajinu. Jednako tako pamti se i njegova objava na FB kad je napisao samo dvije riječi: "- Zbogom Bruxelles"

Je li na pomolu HUEXIT?

Orbán će sutra Ursuli reći popu pop, a bobu bob i to usred "Karmelićanskog samostana" gdje u novo doba stoluju mađarski premijeri Dominique HOMMEL / European Union
5. 4. 2022

Snimio: Dominique HOMMEL / European Union

Viktor Orbán već je održao sjednicu Vlade nakon glamurozne izborne pobjede, a sutra će još jednu kojoj se nitko nije nadao tako brzo. Razlog bi mogla biti i Ursula von der Leyen koja je nazvala Mađarskom državom u kojoj stoluje korupcija. Danas je u Strasbourgu najavila da će se protiv Mađarske pokrenuti "vladavina prava". Mađarski analitičari predmijevaju kako će Orbán posebno vrijeme posvetiti narušenom odnosu između EU i Mađarske.

Premijer Viktor Orbán održat će međunarodnu konferenciju za novinare u srijedu poslijepodne. Zasad su glavne teme nepoznate, ali za pretpostaviti je kako će govoriti o spektakularnoj suverenističkoj pobjedi Fidesza, ali jednako tako i o mačehinskom odnos Europske unije spram njegove zemlje. Tim prije, jer kao rijetko kada Orbán je na sutrašnju konferenciju pozvao i brojne strane izvjestitelje, baš kao i domaćem uključujući opozicijske.

Presica u Karmelićanskom samostanu, na mjestu gdje je svirao Beethoven

Konferencija za novinare bit će u "Samostanu karmelićanki" u 14 sati.  Ured mađarskog premijera za tisak nije iznio točne teme koje se očekuju, kako je izvijestio portal Index.hu. https://index.hu/belfold/2022/04/05/jogallamisag-eljaras-europai-unio-bizottsag-ursula-von-der-leyen/

Iako se konferencija održava u sjedištu Mađarske vlade, to je simbolično mjesto, jer političari su vjersko sjedište prvo po nalogu cara Josipa II pretvorili 1784. u kazalište, a napokon i u centar Mađarske vlade.

Karmelićanski samostan u Budimu ("Karmelita kolostor") bivša je katolička monaška rezidencija i sadašnje sjedište premijera Mađarske. Samostan je po Wikipediji sagrađen 1736. godine po karmelskom redu na mjestu nekadašnje džamije koja je srušena 1686. godine tijekom opsade kojom je Budim oslobođen od osmanske okupacije. Red je nekretnine dobio 1693. godine i dovršio novi samostan i crkvu do 1736. godine, ali je posvećen tek 1763. godine.

Dva desetljeća kasnije, car Josip II. raspustio je red i preuredio posjed u kazalište po carskom nalogu 1786. godine, "za biranje visokih dvorskih dužnosnika". Neke zapažene izvedbe uključuju Beethovena i premijeru Bánka Bána.

Hvala dobrom Bogu, pobijedili smo

Održavanje međunarodne press konferencije nakon izbora uobičajena je pojava. “Nova” Vlada održala je prvu sjednicu Vlade već u ponedjeljak, tako da je ova nova, sazvana za srijedu indikativna. Dogovorena je samo koji sat nakon teških objeda predsjednice Europske komisije, kako to drže u službenoj Mađarskoj. Viktor Orbán rekao je za HírTV u noći izbora:

-  Hvala dobrom Bogu, pobijedili smo onako kako nitko nije mislio da možemo pobijediti. Međutim, u samoj dubini izbora postoji misterij: šest milijuna ljudi dolazi na zajedničku odluku da samo Bog zna što će biti. Jednokratni uspjeh također zahtijeva, isti rad kao i dvotrećinska pobjeda.
 

Osim planova mađarske vlade za nadolazeće razdoblje, mađarski premijer bi mogao govoriti i o rusko-ukrajinskom ratu. vjerojatno će reagirati i na činjenicu da je danas Ursula von der Leyen najavila da će se protiv Mađarske pokrenuti vladavina prava. Unutar toga bi se čak moglo razgovarati o odnosu između EU i Mađarske .

Prema riječima predsjednice Europske komisije, korupcija je najveći problem u Mađarskoj.

 
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.