On bi Josipu Lisac strpao iza rešetaka i do godinu dana, jer drži da se glazbena diva narugala Hrvatskoj. On je pravnik, Boško Županović

Boško Županović, pravnik iz Opatije, vlasnik portala Liburnija com, znani sportski aktivista..., odlučio je podignuti kaznenu prijavu protiv glazbenice, jer tvrdi da je njeno "umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne nedopušteno". "Ubi" ga pjesma. Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, kaže zakon po kojem Županović želi suditi Josipu Lisac

On bi Josipu Lisac strpao iza rešetaka i do godinu dana, jer drži da se glazbena diva narugala Hrvatskoj. On je pravnik, Boško Županović Borut Černelić
19. 2. 2020

- Smatram da niti jedan građanin, bez obzira radi li se o glazbenom umjetniku ili bilo kome drugome, nema pravo niti tonalitetno, niti vokalno, niti gestikularno a ni manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne, lajt motiv je iz kaznene prijave opatijskog pravnika. Boška Županovića ne samo da je "zaboljelo uho" kad je Josipa Lisac na inauguraciji Zorana Milanovića otpjevala "Lijepu našu" na svoj osebujan način, već ga je zaboljelo i to što je ona tako izvrgla ruglu Republiku Hrvatsku. Josipa Lisac ostat će tako upamćena i po tome što je novom, sedmom po redu hrvatskom predsjedniku ukrala show. Više se priča i piše o njoj nego o čovjeku koji će nas sljedećih pet godina zastupati na čelnom mjestu u Hrvatskoj. Boško Županović se potrudio za svojih pet minuta slave, a zatečeni su ostali čak i najveći kritičari glazbene interpretacije Josipe Lisac. Istančan sluh i potreba za čuvanjem temeljnih vrijednosti i pripadnosti Republici Hrvatskoj dalo mu je snage i za podizanje kaznene prijave, a ako Općinsko državno odvjetništvo procijeni da je ona utemeljene čuvena pjevačica mogla bi završiti i na sudu, a kazna za izrugivanje nacionalnim simbolima je i do godinu dana zatvora.

Po Županoviću to je dovoljno da Tužilaštvo podigne optužnicu, jer osim što mu se nije svidjela Josipina izvedba, nije mu se dopala ni njena gestikulacija. Sve to bilo mu je dovoljno da se pozove na kazneno djelo iz članka 349. Kaznenog zakona. Za njega je Josipa povrijedila ugled Republike Hrvatske i red je da joj se sudi!. Županović je istaknuo kako je Josipa Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je Josipa Lisac kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitala ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja.

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela', obrazložio je Županović.

Kako god bilo Županović je neobičnom kaznenom prijavom samo nastavio žustru polemiku o izvedbi Josipe Lisac na Pantovčaku.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.