Kolakušić: Financiranje stranaka iz proračuna stvorilo vojsku nesposobnih političara

Hrvatski zastupnik u EU parlamentu i predsjednički kandidat Mislav Kolakušić, danas je u državni proračun uplatio 61.767,00  kuna, odnosno cjelokupni iznos koji mu je isplaćen za troškove izborne promidžbe na Europskim izborima. Novac je uplaćen za potrebe Fonda za posebno skupe lijekove – Spinraza.

Kolakušić: Financiranje stranaka iz proračuna stvorilo vojsku nesposobnih političara Start News
12. 8. 2019

Zagreb, 12. kolovoza 2019. - Hrvatski zastupnik u EU parlamentu i predsjednički kandidat Mislav Kolakušić, danas je u državni proračun uplatio 61.767,00  kuna, odnosno cjelokupni iznos koji mu je isplaćen za troškove izborne promidžbe na Europskim izborima. Novac je uplaćen za potrebe Fonda za posebno skupe lijekove – Spinraza.


Kako sam i najavio, odmah po zaprimanju naknade za troškove izborne promidžbe na izborima za Europski parlament, cjelokupni iznos od 61.767,00 kuna uplatio sam u državni proračun i to u Fond za lijek Spinraza. 


Naime, nije mi prihvatljivo da se političke stranke i nezavisne liste, izravno ni neizravno financiraju iz državnog i lokalnih proračun na teret građana. Takvim, financiranjem stvorene su desetine tisuća političkih nesposobnjakovića “uhljeba” koji nisu sposobni svojim radom i potporom članova stranke osigurati ni minimum sredstava za financiranje vlastitih političkih djelovanja. Naravno da se takvi kadrovi brzo okreću rasparčavanju naše djedovine, radi ostvarenja sitnih osobnih interesa. Ukoliko ne promijenimo sustav financiranja stranaka, kao društvo smo osuđeni na propast već i po samom tom pitanju. 


Istina je da se i u drugim državama stranke financiraju iz proračuna, ali u njima je osjećaj društvene odgovornosti prema javnom novcu na znatno višoj razini nego što je to trenutno slučaj u Hrvatskoj. Kontraargument kojim opravdavaju financiranje stranaka izravno iz džepova građana je da bi u suprotnom ilegalni lobiji imali neprimjereni utjecaj na političare u Hrvatskoj. Takav argument mi je uistinu smiješan i suviše sarkastičan s obzirom da su gotovo svi “naši” zakoni doneseni u financijskom interesu unaprijed poznatih pojedinaca i lobija. Trag novca neumoljivo vodi do onih koji su nadrealno i ispod svake razine morala i poimanja pravde profitirali na našoj zajedničkoj imovini. 


Ogroman i sramotno skup sustav lokalne i regionalne samouprave čiju kralježnicu čine izmišljena i nepotrebna rukovodeća i vijećnička “radna mjesta” u općinama i gradovima, nije ništa drugo nego “nadogradnja” financiranja stranaka iz državnog proračuna. Kad se rasprši magla, razvidno je da veliki dio općina i gradova postoji isključivo radi prikrivenog financiranje političkih stranaka i njihovih poslušnika. Bezbrojne općine i njihovi zaposlenici u svojoj biti nisu ništa drugo nego savršeno osmišljeni stranački ogranci SDP-a i HDZ-a, u koji propuste i pokojeg pojedinca iz ostalih političkih opcija radi održanja privida višestranačke demokracije.


Svakako, jedan od primjera posljedica promašenog sustava financiranja političke djelatnosti u Hrvatskoj predstavljaju pojedinci u Državnom izbornom povjerenstvu koji su u stanju besramno i bezočno iznositi neistine samo da bi udovoljili svojim stranačkim hraniteljima i nalogodavcima.


Također, pozivam i sve ostale liste: HDZ (344.000 kn), SDP (258.000 kn), Hrvatske suvereniste (86.000 kn), Živi zid (86.000 kuna) i Amsterdamsku koaliciju (86.000) da dobivene iznose kao i sve druge milijunske iznose koje su primili iz državnih i lokalnih proračuna vrate građanima u Državni proračun kako bi se iskoristio u svrhe za koje je izvorno i namijenjen.”

Potvrda o uplati

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.