Ode Đuro Sessa, koji je zalutao u sudstvo s pozicije konzula u Perthu i jedan s potjernice korumpiranih sudaca Zdravka Mamića

Kontroverzni Đuro Sessa od danas više nije predsjednik Vrhovnog suda, a samim time ni čelnik koji kontrolira izbore u Hrvatskoj. Ostat će upamćen kao politički namještenik u sudstvu i ne samo zbog svog servilnog odnosa prema vlasti, već i zbog činjenice da se statusa suca domogao "poprijeko". Državno sudbeno vijeće je 17. svibnja 1996. donijelo odluku da se Đuro Sessa, u svojstvu konzula-savjetnika u Perthu, dakle osoba koja uopće nije sudac, imenuje za predsjednika Općinskog suda u Zagrebu. Zakon o sudovima (NN3/94) donesen 14. 01. 1994. propisao je u članku 48. da predsjednikom suda može biti samo sudac istog suda. Sessa, u vrijeme izbora za predsjednika, ne samo da nije bio sudac tog suda, nego uopće nije bio sudac.

Ode Đuro Sessa, koji je zalutao u sudstvo s pozicije konzula u Perthu i jedan s potjernice korumpiranih sudaca Zdravka Mamića Patrik Macek/PIXSELL
21. 7. 2021

Fotografija: Patrik Macek/Pixellt

Vrhovni je sud danas priopćio da je predsjedniku najvišeg suda Đuri Sessi istekao mandat, mijenjat će ga zamjenik predsjednika Marin Mrčela, a poručuju i da nema ustavne krize te da suci nastavljaju obnašati sudbenu vlast jer tako određuju Ustav i zakoni iz kojih suci crpe legitimitet.

Đuro Sessa jedna je od najkontroverznijih osoba hrvatskoga pravosuđa i poznati miljenik HDZ-ovih vlasti od 90-ih godina prošloga stoljeća kada je započeo njegov uspon u domaćem pravosuđu pod potpunom kontrolom HDZ-a. Sessa je redovita meta optužbi za korupciju i bliske odnose s politikom, a svi još uvijek pamte optužbe osuđenog Zdravka Mamića koji je je u više navrata javno govorio o tome kako je Sessi davao mito za brojne pravosudne usluge.

Sessa je optuživan i da je u hrvatsko pravosuđe ušao kao ilegalac, nezakonito izabran za predsjednika suda.

“Đuro Sessa, trenutni predsjednik Vrhovnog suda i jedan od odgovornih za stanje hrvatskog pravosuđa je ilegalac u hrvatskom sudstvu. On je 1996. godine protuustavno i protuzakonito imenovan za predsjednika Općinskog suda u Zagrebu i to kao konzul-savjetnik u Generalnom konzulatu RH u Perthu, Australija, iako su samo suci mogli biti imenovani za predsjednike sudova. Sve što je Sessa radio kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu od 1996. do 2004. je bez pravnog učinka i ilegalno.” tvrdio je nedavno jedan od hrvatskih europarlamentaraca.

Državno sudbeno vijeće je 17. svibnja 1996. donijelo odluku da se Đuro Sessa, u svojstvu konzula-savjetnika u Perthu, dakle osoba koja uopće nije sudac, imenuje za predsjednika Općinskog suda u Zagrebu. Zakon o sudovima (NN3/94) donesen 14. 01. 1994. propisao je u članku 48. da predsjednikom suda može biti samo sudac istog suda. Sessa, u vrijeme izbora za predsjednika, ne samo da nije bio sudac tog suda, nego uopće nije bio sudac.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.