ŠOKANTNO! Rast cijena i 20 %. Osjetna poskupljenja nakon uvođenja eura: zaokružuju se cijene na više, a na kavi se najviše zarađuje

Ostao je gorki okus kave nakon promjene valute, jer upravo na ovom piću najbolje se ogleda rast cijena! Gotovo u pravilu ugostitelji su digli cijenu s 12 na 15,06 kuna, a da nisu ni trepnuli. Plenković je najavio kazne, Državni inspektorat detektirao već više tisuća prekršitelja, no cijene DIVLJAJU!

Čitateljica koja nam se požalila na svoje iskustvo poslala nam je i račun iz kojeg je vidljivo da su cijene nakon uvođenja eura sve samo ne niske. No, Hrvati očekuju da će uskoro sve još poskupjeti.

ŠOKANTNO! Rast cijena i 20 %. Osjetna poskupljenja nakon uvođenja eura: zaokružuju se cijene na više, a na kavi se najviše zarađuje Uredništvo/fotomontaža
4. 1. 2023

Hrvatska je u novoj godini usvojila euro kao valutu, što je u prvim danima izazvalo dosta zbunjenosti i negodovanja njenih građana. U doba kada je sve već skupo, razmjena valuta može biti teška. Iako su predstavnici vlasti nedavno uvjeravali da poskupljenja neće biti, već 1. siječnja postalo je jasno da poskupljenja neće moći izbjeći. U redakciju smo iz jednog od rovinjskih restorana dobili račun u eurima koji dokazuje da su cijene u eurima zaista prenapuhane.

Hrvate najviše muče cijene kave koje su znatno poskupjele, a ugostitelji se žale na probleme koje naišli jer im cijene nisu zaokružene, pa su ih zaokružili na svoju ruku. Ponegdje je poskupjela i kava za 2 kune. Očekuje se da će uskoro biti i službeno zaokruženi, pa će vjerojatno sve uskoro biti još skuplje.

Cijene će u kratkom roku prilagoditi

Problemi s cijenama pojavili su se već prvi dan nakon uvođenja nove valute. Čitateljica nam je dostavila račun jednog od rovinjskih restorana u kojem kava stoji 1,99 eura. Kako je rekla, cijena kave bila je ista u cijelom gradu. Hot gin morao se naplatiti čak 3,65 eura. S obzirom na to da ugostitelji nisu imali dovoljno sitnog novca, cijenu su zaokružili na 4 eura.

U restoranu Puntulina u Rovinju, odakle objavljuju račune, otkrili su da će idućih dana korigirati cijene. "Nakon novogodišnjih praznika zatvorit ćemo restoran na 8 dana kako bismo uskladili cijene, unijeli ih u sustav i pripremili nove jelovnike s novim cijenama. Trenutno imamo veliki problem u brojanju dnevne zarade jer cijene nisu zaokružene ," rekli su.

Inspektori u akciji

S druge strane, i Vlada i predsjednik Hrvatske udruge potrošača Igor Vujović tvrde da uvođenje eura nije razlog za zaokruživanje cijena. Hrvatski premijer Andrej Plenković već je sazvao sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata o daljnjim aktivnostima na zaštiti potrošača, javlja 24ur.com, a Vujović je rekao i da cijene ne treba zaokruživati ​​jer obračun je određen zakonom. Trgovci su zbog toga morali uskladiti cijene u skladu s odredbama, ali sve ostalo je protiv zakona. "Nema tu nikakve filozofije. Ne smije se vrtjeti", rekao je i najavio da će inspekcija ispitati slučaj i kazniti prekršitelje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.