- Njemačka i Francuska vladaju EU, a napustiti načelo jednoglasnosti odluka svih 27 članica bilo bi ravno katastrofi

Poljska bukvica Europi! Kakve samo poruke Mateusz Morawieckoga, poljskog premijera koji se svim silama protivi dominaciju dviju država i traži veća prava za male države, poput Hrvatske.

- Suočeni smo s formalnom demokracijom i stvarnom oligarhijom, gdje vlast drže Njemačka i Francuska

"DA JE EUROPA POSLALA ORUŽJE UKRAJINI U MJERI U KOJOJ JE TO UČINILA NJEMAČKA, RAT BI "ZAVRŠIO TOTALNOM POBJEDOM RUSIJE" I ZATO JE DOBRO DA SE SVI MORAJU PITATI O NAJVAŽNIJIM PROBLEMIMA UNIJE."

EU sve više ima problema s poštivanjem slobode i jednakosti svih država članica!

Traže da odluke treba donositi većina, a ne jednoglasno! To bi dovelo do toga da "jači i veći vladaju nad slabijima i manjima". Euro kao zajednička valuta? NE hvala!

Mathieu CUGNOT
Copyright:	© European Union 2018 - Source : EP Mathieu CUGNOT / Copyright: © European Union
14. 8. 2022

Foto: Mathieu CUGNOT / Copyright: © European Union

- Ravnopravnost pojedinih država unutar Europske unije samo je deklarativne prirode, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. On smatra da politička praksa pokazuje da su prije svega važni glasovi Njemačke i Francuske te bi sve više ljudi željelo da unutar Unije prevlada volja većine umjesto načela jednoglasnosti. No, istaknuo je da bi to dovelo do toga da "jači i veći vladaju nad slabijima i manjima". 


Prema riječima poljskog predsjednika, rat u Ukrajini skinuo je veo s Rusije, jer su danas svi prisiljeni suočiti se s činjenicom da su u Rusiji oživjeli nacionalizam, kolonijalizam i totalitarizam. Ujedno naglašava da je sukob dviju država otkrio i istinu o Europi. 

Mateusz Morawiecki smatra da europske zemlje "nisu čule glas istine" koji im je Poljska uputila. On ističe: "Poljski predsjednik Lech Kaczyński bio je u pravu kada je prije mnogo godina rekao da Rusija neće stati na Gruziji."

 
Poljski premijer je u svom članku za Mandiner  https://mandiner.hu/cikk/20220812_mateusz_morawiecki_level_europa_ukrajna_haboru_oroszorszag izjavio da je "ravnopravnost pojedinačnih država unutar EU deklarativna", dodavši: 

Politička praksa pokazuje da se prije svega računaju glasovi Njemačke i Francuske. Dakle, suočeni smo s formalnom demokracijom i stvarnom oligarhijom, gdje vlast drže najjači. Štoviše, najjači griješe i ne mogu prihvatiti vanjsku kritiku.


Prema njegovim riječima, jedino što štiti EU od "tiranije većine je načelo jednoglasja". Ipak, smatra da je često frustrirajuće pronaći kompromis unutar 27 zemalja s često suprotstavljenim interesima.

Da je EU poslušala glas Nijemaca Ukrajinaca više ne bi bilo


Naglasio je u intervjuu da je Europa slijedila glas Nijemaca, ovisnost Europe o ruskom plinu bila bi gotovo nepovratna. Također, da su prihvatili prijedlog za summit EU-Rusija koji bi se trebao održati u lipnju prošle godine, tada bi Putin bio priznat kao punopravni partner i bile bi mu ukinute sankcije koje su mu nametnute od 2014. Nastavio je i dodao:

- Da je EU prihvatili prijedlog raspodjele migranata 2015., onda bismo danas postali objekt međunarodne politike, a ne subjekt. DA JE EUROPA POSLALA ORUŽJE UKRAJINI U MJERI U KOJOJ JE TO UČINILA NJEMAČKA, RAT BI "ZAVRŠIO TOTALNOM POBJEDOM RUSIJE". 


Stoga je, naglasio je Morawiecki, vrijeme da Europa provede temeljit ispit savjesti, jer je za mnoge zemlje najvažnija vrijednost bio jeftin ruski plin.

- EU nas ne štiti u onoj mjeri u kojoj bi to trebalo biti, napisao je poljski predsjednik 

EU sve više ima problema s poštivanjem slobode i jednakosti svih država članica!
Dodao je kako se sve glasnije govori da odluke treba donositi većina, a ne jednoglasno, no prema riječima poljskog predsjednika, to bi dovelo do toga da "jači i veći vladaju nad slabijima i manjima". Što se tiče uvođenja zajedničke valute, smatra da bi to samo izazvalo rivalstvo između zemalja te dodao:

Recimo otvoreno kako poredak Europske unije ne štiti nas dovoljno od stranog imperijalizma. Naprotiv: institucije i prakse EU-a, koje same nisu oslobođene iskušenja da dominiraju slabima, ostaju otvorene za infiltraciju ruskog imperijalizma.

Mateusz Morawiecki poziva čelnike Europe da "imaju hrabrosti razmišljati u terminima primjerenim današnjem dobu", jer Rusiju smatra pobjedivom, a to ovisi samo o dosljednosti i odlučnosti. Naglašava: - "Ukrajina se mora podržati da povrati svoje izgubljene teritorije" i "prijetnja imperijalizma također mora biti poražena unutar EU". 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.