40 godina nikada nije spavao, NEOBJAŠNJIV FENOMEN mađarskog vojnika iz 1. svjetskog rata

Paul Kern, mađarski vojnik bio je stalno budan 4 desetljeća. Njegovo je tijelo na to reagiralo kao da je riječ o potpuno prirodnom procesu. Stoga su mu dani bili mnogo duži od običnog čovjeka, jer je bio budan 24/24.

Bilo je to 1915. godine, kada je pripadnik austrougarske vojske zadobio tešku prostrelnu ranu glave. Unatoč kritičnom stanju preživio je. Nije izgubio sluh, vid ili bilo koju drugu motoričku sposobnost, ali je izgubio nešto što ga je činilo primjerom neobjašnjivog znanstvenog fenomena u godinama koje su uslijedile: sposobnost spavanja. Prostrijeljeni vojnik nakon oporavka sljedećih 40 godina nije sklopio oči, a njegova dugogodišnja budnost uznemiravala je liječnike, koji nikada nisu doznali kako je mogao (preživjeti) toliko dugo s takvim nedostatkom sna.

40 godina nikada nije spavao, NEOBJAŠNJIV FENOMEN mađarskog vojnika iz 1. svjetskog rata Google
29. 1. 2022

Tko je bio Paul Kern i što mu se dgodilo? 

Paul Kern bio je pripadnik elitnih mađarskih udarnih postrojbi koje su se borile na bojišnici nakon izbijanja Prvog svjetskog rata 1914. (nakon smrti nadvojvode Franza Ferdinanda). Godinu dana nakon početka oružanog sukoba, Kern je pogođen metkom ruskog vojnika koji ga je pogodio u glavu, pucajući mu u dio prednjeg režnja. Nakon naizgled smrtonosne rane, Kern je hospitaliziran u bolnici Lemberg, gdje su ga liječnici liječili najbolje što su mogli – ali u početku nisu očekivali da će preživjeti i ozdraviti. Njegov prednji režanj, koji je inače povezan s mnogim moždanim aktivnostima, uključujući kretanje, planiranje, rješavanje problema, emocije, govor i mnoge druge, bio je oštećen do te mjere da su liječnici očekivali u najboljem slučaju cjeloživotni psihički invaliditet. Dogodilo se, međutim, da se mađarski vojnik potpuno oporavio i, unatoč teškoj prostrelnoj rani, zadržao sposobnost svih navedenih moždanih aktivnosti - s jednom iznimkom: izgubio je sposobnost spavanja. Kad se Kern probudio nakon operacije, isprva nije bio potpuno svjestan što mu se dogodilo, a još manje očekivao je da od tog trenutka više nikada neće sklopiti oči. Nakon što je otpušten iz bolničke skrbi, napustio je vojsku i vratio se civilnom životu, gdje je u početku pokušavao na silu zaspati, ali nikad nije uspio.

Neobjašnjena znanstvena anomalija

Njegov se slučaj smatrao velikom znanstvenom anomalijom i zagonetkom koja je mučila mnoge zdravstvene djelatnike sljedećih 40 godina. Kern ne samo da nije mogao spavati, nije osjećao ni želju i potrebu za tim. Liječnici su stoga predvidjeli iznimno kratak životni vijek, jer je takav nedostatak sna za ljudski organizam jednostavno nepodnošljiv.

Spavanje se smatra iznimno važnom aktivnošću našeg tijela tijekom koje se obnavljaju svi vitalni organi, uključujući i mozak.

Istodobno, san snažno utječe na kognitivno stanje osobe, pa je nedostatak sna izravno povezan s halucinacijama, promjenama osobnosti, ozbiljnim fizičkim i psihičkim problemima, razvojem anksioznosti i anksioznosti – a dugoročno i ekstremnim nedostatkom sna, vodi u smrt. No da je slučaj s mađarskim vojnikom bio još neobičniji, govori činjenica da se nikada nije suočio s ozbiljnim psihičkim ili fizičkim problemima.

Kern je jednostavno bio stalno budan, a njegovo je tijelo na to reagiralo kao da je riječ o potpuno prirodnom procesu. Stoga su mu dani bili mnogo duži od običnog čovjeka, jer je bio budan 24/24.

Svaki dan je zatvarao oči oko sat vremena kako bi odmorio vidne živce – što je morao učiniti jer je imao jake glavobolje. U razdoblju pune budnosti svoje je slobodno vrijeme podijelio na druženja s prijateljima i obitelji. Kad bi svi zaspali, posvetio bi se čitanju.

Tijekom života, Kern je bio upućen brojnim zdravstvenim djelatnicima diljem svijeta koji, unatoč svoj stručnosti, nisu uspjeli riješiti njegov slučaj – pa su se poigravali s nekim teorijama. U jednom od njih iznijeli su mogućnost da Kern svakodnevno 'mikrospava', čega ni sam nije bio svjestan - ali ta je teorija bila na vrlo klimavim nogama, jer se nije moglo primijetiti da je Kern ikada bio u nekom drugom stanju. , kao potpuna budnost. Na stolu je bila i mogućnost da je ruski metak pogodio Kerna u mozak, što diktira potrebu za spavanjem - no čak su i ovdje liječnici bili podijeljeni, jer nisu imali dovoljno znanstvenih dokaza koji bi definitivno potvrdili ovu teoriju. U svakom slučaju, bili su uvjereni da njegovo tijelo ne bi moglo dugo izdržati toliki napor bez prirodne regeneracije staničnog tkiva, pa su mu predvidjeli ranu smrt. Djelomično su bili u pravu, jer je Kern 1955. zauvijek zaspao nakon 40 godina budnosti – s druge strane, svakim je danom 'živio' dulje od prosječne osobe, jer njegov bioritam nije zahtijevao 8 sati sna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.