Ne žele ga u vrtiću, odbacili ga i ne daju mu da se druži s vršnjacima. Ovo je EU SKANDAL, a i u "zaostaloj" Srbiji zbog ovakve bi stigmatizacije prosvjetna inspekcija bila u vrtiću u 5 minuta!

Filip Devčić "ima tu jeb... etiketu u društvu" i izbacili su ga iz vrtića! Dječak iz Slavonije ima autizam i obilježen je na najgori mogući način. Zbog "bolesti" besćutne su ga vlasti potjerale iz vrtića i dok će se druga djeca družiti i igrati međusobno, Filip će u kutu svoje kuće s majkom plakati i dalje se pitati zašto ge ne vole i zašto je odbačen.

KAD OVO PROČITATE POŽELJET ĆETE NEKOG UTOPIT U LAVORU VODE

Gdje mi to živimo? Što i njega nisu upisali u vrtić? Navodno malo je koje dijete s posebnim potrebama nije našlo svoje mjesto u vrtiću. Ne može gore i bezosjećajnije.

Njegova majka Maja napisala je potresan post na društvenim mrežama i u samo nekoliko dana objavu je podijelilo više od 5000 korisnika, viđena je pola milijuna puta. Maja je između ostalog napisala:

- Ne, za njega nema mjesta u vrtiću. Jedini je odbijen. Zašto? Eto, može im se!
Ne žele ga u vrtiću, odbacili ga i ne daju mu da se druži s vršnjacima. Ovo je EU SKANDAL, a i u "zaostaloj" Srbiji zbog ovakve bi stigmatizacije prosvjetna inspekcija bila u vrtiću u 5 minuta! Maja Devčić FB
27. 6. 2023

Ovo je Filip. Moj Filip. Ima poremećaj iz spektra autizma. Odbačen. Odbačen od mjesta gdje bi trebao bit dobrodošao, vrtić.
Gdje bi trebao stjecati nova prijateljstva, naučiti nešto novo.
On bi se veselio djeci, iako bi možda izgledalo da ih ne doživljava.
Ne,za njega nema mjesta u vrtiću, jedini je odbijen. Zašto? Eto, može im se. 100 razloga protiv.
Ovo je samo početak. Kroz život ćemo bit odbijeni još mnogo puta. I ne, nije odbijen jer sam ja doma, brat mu je uredno primljen. Obilježen je. Autist.
A ja sam ponosna na njega i to jako. Zna hrvatsku abecedu, engleski, ćirilicu, kinesku, zna brojeve, boje (na hr i engl)..., ali eto, autist.
Pomalo govori, ali ne sklapa rečenice. Voli poljupce, pažnju, zagrljaje. Napreduje svaki tjedan. Ne nosi pelene već velikih tjedan dana,to je velika stvar. Ljuti se kad nešto nije kako on hoće...ljute li se i vaša djeca? Ljute,da. Ali vaša nemaju autizam,nemaju tu jeb*** etiketu u društvu. Kako god, mama će obrisati suze i idemo dalje. Ali gdje pripada moje dijete? Nigdje...eto.. sva sreća on još ne kuži svu nepravdu, nije povrijeđen on,nego ja... Djeca s posebnim potrebama su toliko oštećena u ovoj državi. Ne znam dokle će se šutjeti o tome...
Slobodno dijelite, ne šutimo više nikome, napisala je Maja Devčić u potresnom postu kojeg je objavila na Facebooku.

Start će u sljedećim danima donijeti veliko istraživanje o stanju i upisima u dječje vrtiće. Sve je počelo kad je u Zagrebu registriran zbog dobro poznatih odluka Gradske skupštine, višek od 3000 do 5000 neupisane djece. Kažu ne zbog nedostatka novca, već zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.  Brojne su se udruge digle na noge i traže od odgovornih da se ponašaju humano, da ne primjenjuju bezakonje i da samo štuju EU norme, a i one zakone koji su nekada vrijedili u bivšoj Jugoslaviji, gdje se nije moglo dogoditi da djeca s teškoćama u razvoju budu povrijeđana, odbačena, stigmatizirana.

Uglavnom, tužno, otuđeno, zabrinjavajuće...

Ovo što smo do sada istražili je tužno, nikad bezdušnije i nikad tako daleko od humaniosti, a i zakonskih propisa.
Uglavnom, zbog manjka vrtićkih mjesta povećavaju se grupe, a to je onda okruzje u kojima im autistična djeca "smetaju". Uglavnom, nikada se nesto slicno nije dogodilo, nikada djeca sa posebnim potrebama nisu tako separirana, obiljezena, stigmatizirana..." Uz vec ionako teske uvjete u kojima zive, ovo je zakucavanje. Odbačeni su i to je iznimno tužno i ne samo da govori o sustavu koji ne brine o ugrozenim skupinama, on upozorava na bezdušnost, manjak senzibiliteta za potrebite i uzdizanje lažnih vrijednosti u kojima nitko nema mane, u kojima su svi fenomenalni, odlicni, sjajni... gdje se o pravim problemima pricati ne smije.
Uglavnom, tužno, otuđeno, zabrinjavajuće...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.