Autoškole - već za koji dan niže cijene - napokon provedena deregulacija tržišta

Daniel Hinšt, voditelj Centra unutarnjeg tržišta pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji je radio na Akcijskome planu za administrativno rasterećenje gospodarstva, objavio je na Facebook profilu da je konačno provedena deregulacija tržišta autoškola

Autoškole - već za koji dan niže cijene - napokon provedena deregulacija tržišta Pexels
8. 11. 2017

Sukladno Direktivi EU-a o uslugama, kroz više mjera iz Akcijskoga plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, ovaj zakon je usvojen 27. listopadaa 2017. godine. Prema njemu:

1. Autoškole mogu od 2018. samostalno određivati tržišne cijene, bez regulirane minimalne cijene, što bi moglo dovesti i do pojeftinjenja.

2. Ukinuta je mreža autoškola, kroz koju je država ograničavala broj autoškola po svakoj županiji, ovisno o broju kandidata. Tako je nadvladano još jedno teritorijalno i brojčano ograničenje, koje je sadržavalo i ispitivanje ekonomske „opravdanosti“. Takav "Economic needs test" i "Numerus clausus" bio je protivan temeljnim načelima tržišne konkurencije u EU-u, pa je uvedena sloboda poslovnoga nastana za autoškole. Potreban broj autoškola i moguće cijene će se konačno slobodno određivati.

3. Omogućena je sloboda ugovaranja rada u autoškoli na puno ili nepuno radno vrijeme, kako bi se rad prilagodio tržišnim potrebama.

Također, omogućeno je i sljedeće:

4. Nova vozila će tek nakon dvije godine morati obaviti tehnički pregled.

5. Vozila se mogu registrirati u stanici za tehnički pregled.

6. Ukinut je namet registracijski list (koji je stajao 34,50 kuna).

7. Uz obveznu tehničku ispravnost vozila, podignuta je granica dopuštene starosti vozila iz B kategorije, sa 7 na 10 godina te s 12 na 15 godina za autobuse u autoškolama. Tako je smanjena učestalost obvezne nabave novih vozila, pa će pogotovo manje autoškole doživjeti izvjesno rasterećenje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.