Stručnjaci upozoravaju: Ovaj kvar hladnjaka može biti opasan po život
Pravilo donje police! Sirovo meso, perad i ribu uvijek čuvajte na donjoj polici hladnjaka.
Pravilno skladištenje hrane temelj je sprječavanja bolesti koje se prenose hranom, jer čak i najmanja pogreška u rukovanju hranom može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.
Čak i ako se čini da je vaša hrana uredno pohranjena, nepravilna organizacija u hladnjaku može uzrokovati nezapaženo širenje opasnih bakterija i unakrsnu kontaminaciju druge hrane.
Prema riječima stručnjaka za sigurnost hrane, čak i manje pogreške u organizaciji hladnjaka mogu potaknuti širenje patogenih bakterija poput E. coli, salmonele i kampilobaktera, koje su česti uzroci trovanja hranom.
Rizik od kontaminacije
Glavni rizik dolazi od uobičajene navike skladištenja sirovog mesa na gornjim policama hladnjaka. Tekućine mogu curiti iz originalne ambalaže, kapati na hranu ispod, uzrokujući unakrsnu kontaminaciju.
Često mislimo da rizik od infekcije dolazi samo od nedovoljno kuhane hrane, ali rizik od kontaminacije počinje mnogo ranije.
Znanstvena istraživanja potvrđuju da se patogene bakterije mogu naći i na vanjskoj strani ambalaže sirovog mesa.
Velika studija koju je provela Agencija za zaštitu zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva, objavljena u časopisu Journal of Food Protection, analizirala je 3662 uzorka vanjskog pakiranja sirovog mesa.
Otkrili su sljedeće:
Salmonella je bila prisutna u dva uzorka.
Campylobacter je bio prisutan u više od 1% pakiranja, posebno u piletini i peradi.
E. coli, bakterija povezana s fekalnom kontaminacijom, pronađena je u oko 4% pakiranja.
Ovaj oblik kontaminacije često se previdi prilikom organiziranja hladnjaka, ali uz nekoliko jednostavnih mjera opreza, zdravstveni rizik može se značajno smanjiti.
Preporuke za pravilno organiziranje hladnjaka
Uvođenje nekoliko ključnih navika može uvelike poboljšati sigurnost hrane u vašem kućanstvu.
Pravilo donje police
Sirovo meso, perad i ribu uvijek čuvajte na donjoj polici hladnjaka. Preporučuje se čuvanje u zatvorenim, hermetički zatvorenim posudama ili na tanjuru kako biste spriječili curenje sokova.
Gotova jela, ostatke i gotova jela (npr. sir, salamuru) stavite na gornje police kako biste ih zaštitili od moguće kontaminacije.
Redovita higijena je ključna
Redovito održavanje hladnjaka je ključno. Sva prolivena tekućina treba odmah obrisati toplom vodom i deterdžentom ili antibakterijskim sredstvom za čišćenje prikladnim za površine koje dolaze u kontakt s hranom.
Preporučuje se temeljito čišćenje unutrašnjosti svakih nekoliko tjedana. Također je važno da temperatura hladnjaka bude postavljena ispod 5 °C, jer to usporava rast i razmnožavanje većine bakterija.
Stručnjaci upozoravaju: Ključni kvar hladnjaka može kontaminirati svu hranu
Izbjegavanje prenatrpanosti i osobna higijena
Previše hrane u hladnjaku može ometati cirkulaciju hladnog zraka i stvoriti područja više temperature gdje se bakterije brže razmnožavaju.
Izvor: Haber, Express