Znate li kako pravilno zamrznuti mljeveno meso? Ovo je najveća greška, mnogi je čine

Sirova mljevena junetina stoji samo dan ili dva u hladnjaku, stoga je važno znati kako je pravilno zamrznuti i odmrznuti. Nepravilno rukovanje mesom može dovesti do kontaminacije štetnim tvarima.

Ne držite u zamrzivaču mljeveno meso dulje od četiri mjeseca, jer može izgubiti kvalitetu i okus.

Znate li kako pravilno zamrznuti mljeveno meso? Ovo je najveća greška, mnogi je čine polatdover PIXABAY
3. 1. 2024

Mljevena junetina neizostavan je dio mnogih jela, jer je tako svestrana. Od nje se mogu pripremati hamburgeri, mesne okruglice, bolonjez umak ili chilli con carne, a može se dodati i drugim umacima i varivima.

No, da biste doista uživali u hrani, važno je znati pravilno čuvati meso - inače se mogu dogoditi neugodnosti!

Sirova mljevena junetina u hladnjaku stoji samo dan-dva. Ako znamo da ga za to vrijeme nećemo koristiti, najbolje ga je zamrznuti. Prije nego meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, prema količini koja vam je potrebna za jedan obrok ili jedno jelo.

Nemojte zamrzavati meso koje je već odmrznuto!

Najveća greška koju možete napraviti kod zamrzavanja je staviti meso u zamrzivač koji ne radi dobro. Meso mora biti pravilno zamrznuto kako bi se izbjeglo širenje štetnih mikroorganizama, što znači da zamrzivač mora osigurati stalnu temperaturu od 18 stupnjeva Celzijusa.

Funkcioniranje zamrzivača možete provjeriti termometrom, preporučljivo je meso prije zamrzavanja zamotati u plastičnu ili aluminijsku foliju, a roladu staviti u plastičnu vrećicu na koju upišete datum zamrzavanja mesa. Stručnjaci savjetuju da meso ne držite u zamrzivaču dulje od četiri mjeseca, jer može izgubiti kvalitetu i okus, a možete zamrznuti i već obrađeno mljeveno meso, primjerice umak ili varivo.

Prije nego stavite kuhanu hranu u zamrzivač, ohladite je na sobnu temperaturu, inače možete uništiti zamrzivač. Ali što da radimo kada moramo odmrznuti meso? Smrznuti dio stavite na tanjur i stavite u hladnjak gdje se odmrzava 24 sata. Prije upotrebe mesa u kuhanju provjerite je li potpuno odmrznuto. Važno je meso staviti na tanjur ili u zdjelu, jer na taj način sprječavate da tekućina koju meso pusti tijekom odmrzavanja kaplje po hladnjaku i završi na drugim namirnicama. Ova tekućina može sadržavati štetne tvari koje kvare drugu hranu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.