Upaljen olimpijski plamen u Ptičjem gnjezdu uz "Imagine" Johna Lennona, uz poruke mira i suživota

Između 91 zastavom zavijorila se i ona Hrvatska koju su unijeli Zrinka Ljutić i Marko Skender. Ceremonija otvaranja označila je početak 24. zimskih olimpijskih igara u Pekingu u Kini. Do 20. veljače oko 3000 sportaša iz 91 zemlje borit će se za rekordnih 109 kompleta medalja. Hrvatske olimpijce na stadionu Ptičje gnjezdo predvodili su barjaktari Zrinka Ljutić i Marko Skender. Kolinda Grabar Kitarović otvaranje je pratila na tribinama.

Upaljen olimpijski plamen u Ptičjem gnjezdu uz "Imagine" Johna Lennona, uz poruke mira i suživota Jaki Franja/HOO/FB
4. 2. 2022

Foto: Jaki Franja/HOO/Pixell

Uvodne govore održali su predsjednik Organizacijskog odbora Igara Cai Qi i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach. "Očekujemo da će susret kineskog tradicionalnog proljetnog festivala i modernog olimpijskog pokreta izgraditi most između kultura i donijeti vam bogato iskustvo", rekao je Qi.

Bach je u svom govoru istaknuo važnost sportskih vrijednosti. "Olimpijci će vam pokazati kako izgleda naš svijet kada poštujemo jedni druge i pravila", naglasio je Bach, koji u svom govoru nije zaboravio napomenuti da je ovogodišnja kineska godina u znaku tigra. "Tigar predstavlja želju, hrabrost i snagu. Ovom željom, ovom hrabrošću, Kina je postala zemlja zimskih sportova", rekao je predsjednik Moka. najavio je kineski predsjednik Xi Jinping, a vatromet je po treći put osvijetlio nebo na događaj.
 

Prije toga održan je tradicionalni mimohod zemalja. Reprezentacije su umarširale do stadiona "kroz vrata", što je simboliziralo dolazak svijeta u Kinu. Pod stadiona se sastojao od niza ledenih paravana koji su cijelo vrijeme mijenjali boje i uzorke. Ekrani su činili veliki ledeni pokrivač.
 

Spektakularnom dvosatnom svečanošću, prepunom svjetlosnih efekata i simbolike iz kineske tradicije, na tek u trećinskoj mjeri ispunjenom Nacionalnom stadionu, poznatom kao "Ptičje gnijezdo", otvorene su XXIV. zimske olimpijske u Pekingu. Hrvatsku zastavu na otvaranju Igara nosili su olimpijski debitanti - alpska skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender.

U kineskoj prijestolnici, kao prvom gradu koji je ugostio i ljetne i zimske Olimpijske igre u povijesti olimpizma, ZOI je otvorio kineski predsjednik Xi Jingping, u društvu predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha. Svečanosti otvaranja ZOI-ja nazočila je i hrvatska članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović.

Za Lijepu našu će na ZOI-ju u Pekingu nastupiti 11 sportašica i sportaša u 4 sporta: Filip Zubčić, Matej Vidović, Samuel Kolega te Leona Popović, Andrea Komšić i Zrinka Ljutić (svi alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanje na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard). Prva će na borilište upravo snowboardašica Lea Jugovac, koju u Zhangjiakouu očekuju kvalifikacijski nastupi u slopestyleu (subota, 3.45 - 5.50).

Do 20. veljače u trima natjecateljskim zonama na ZOI-ju će nastupiti 2871 sportaš i sportašica iz 91 države svijeta, a u 15 sportova i sportskih grana podijelit će 109 kompleta medalja. Sretno svima

Najveće izaslanstvo sportaša je ono Sjedinjenih Američkih Država koje su u Kinu poslale 224 sportaša, dok će 17 zemalja imati samo jednog predstavnika na Igrama, uključujući Indiju i Ekvador.

Svoje mjesto na svečanosti našla je i adaptacija poznate pjesme Imagine Johna Lennona s porukom mira i suživota. Olimpijsku zastavu na stadion je donijelo šest bivših velikih sportaša, a kako je podignuta, kineska djeca pjevala su himnu utakmice na grčkom.

Pripremna natjecanja već su počela na tri olimpijska terena u Pekingu, Yanqingu i Zhangjiakouu, dok će se prve medalje dodijeljivati subotu.

Otvorenje, koje je režirao najpoznatiji kineski filmski redatelj, 71-godišnji Zhang Yimou, trajalo je dobra dva sata. Predstava je bila vrlo tehnološki obojena s mnogo vizualnih ekscesa. Yimou je već bio zadužen za režiju otvaranja i zatvaranja Ljetnih olimpijskih igara 2008., kada je spektakl na otvaranju trajao četiri sata, a danas je zbog temperatura ispod nule bio kraći, ali ipak duži od planiranog.
 

Crvena nit svečanosti na kojoj je sudjelovalo oko 3000 izvođača, većinom studenata, bile su snježne pahulje. Nakon tradicionalnog mimohoda zemalja, pahulje s imenima zemalja spojile su se u jednu veliku pahulju unutar koje je na kraju upaljen olimpijski plamen.
 

Svečano otvorenje započelo je točkom u čast dolaska proljeća, što je vrlo važno za kinesku kulturu, a Kinezi žele da se dolazak proljeća dočeka u cijelom svijetu. Završetak prve točke bio je popraćen vatrometom.U programu se direktor priredbe prisjetio i sva 23 mjesta Zimskih olimpijskih igara ispred Pekinga, koja su razmijenjena u kocki leda. Potom su od njega uz pomoć vizualnih efekata stvoreni olimpijski krugovi.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.