MMF: Pandemija COVID-19 vodi do sve dublje globalne recesije

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa duboku globalnu recesiju za 2020. godinu zbog pandemije COVID-19, dok se očekuje da će se globalno gospodarstvo sveukupno smanjiti za 4,4%. Prema ekonomistima Fonda, američko gospodarstvo može porasti za 3-5 postotnih bodova 2021. godine.

MMF: Pandemija COVID-19 vodi do sve dublje globalne recesije Pixabay
16. 10. 2020

Govoreći na MMF-ovom forumu za svjetsku ekonomsku perspektivu u Bostonu, Gita Gopinath, glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je da je pandemija zaustavila poslovni i industrijski razvoj širom svijeta.

Iako je većina zemalja ponovno otvorila svoja gospodarstva, što je MMF-u omogućilo da poboljša trenutnu prognozu u odnosu na lipanj 2020., Gopinath je naglasio da ponovljeni porast infekcija i drugi čimbenici koji pridonose političkoj neizvjesnosti pokazuju da će se globalno gospodarstvo polako i neravnomjerno oporavljati do 2021 .

Gopinath je rekla da bi vlade mogle ubrzati oporavak globalne ekonomije s nekoliko metoda. Pozvala je na tjesnu međunarodnu suradnju kako bi se okončala pandemija u stvaranju i dijeljenju lijekova i cjepiva čim budu široko dostupni i masovno se proizvode.

Također je naglasila da nacionalna monetarna i fiskalna politika ne bi trebala biti suzdržana. MMF vjeruje da bi se vlade trebale usredotočiti na pružanje izravne pomoći kućanstvima i poduzećima.

U komentaru za francusku novinsku agenciju Gopinath je rekla da će, ako Sjedinjene Države prihvate još jedan poticajni gospodarski paket, sličan paketima od 2,2 bilijuna dolara usvojenim početkom ove godine, to značajno pomoći oporavku američke i globalne ekonomije.

Prema ekonomistici, ako Kongres ne odobri još jedan poticajni paket, američka će ekonomija rasti za oko 3,1% sljedeće godine. Usvajanje drugog paketa ovom će rastu dodati još 2 postotna boda, što će američko gospodarstvo znatno brže vratiti na razinu na kojoj je bila prije izbijanja pandemije.

Prema MMF-u, brzi oporavak američke ekonomije koristit će cijelom svijetu, posebno američkim susjedima - Meksiku i Kanadi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.