Ministar naredi Nadzornom odboru INA da ugasi Sisak, a Plenković veli kako on pojma nema o kolanju nafte i kako Nacional laže! Tko tu koga...

... i koja je tu uloga u cijeloj priči Dragana Kovačevića, osumnjičenika iz Janaf afere i Slovenske ulice koji je kažu poput ptičice propjevao i koji je navodno "krtica" i koji skupo želi prodati svoju kožu!

"Nacional", koji je cijelu priču "zarolao" iznimno često spominje i Tenu Mišetić, nekdašnju zamjenicu predstojnika Ureda premijera i desnu ruku Andreja Plenković, a danas članicu kabineta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i s većom plaćom nego što to ima dojučerašnji premijerov ministar Tomislav Ćorić koji je postao zamjenik guvernera HNB-a.

"Nacional" tvrdi da su na tom sastanku na kojem je Plenković izdao zapovijed bili baš Kovačević i Mišetićka.

Plenković osuđuje pisanje Nacionala, a njegov Ured tvrdi kako Nacional zlonamjerno laže, ovaj put da je premijer Plenković ‘naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku’”

Ministar naredi Nadzornom odboru INA da ugasi Sisak, a Plenković veli kako on pojma nema o kolanju nafte i kako Nacional laže! Tko tu koga... Jurica Galoić / Pixell
20. 9. 2022

Iz Vlade su najoštrije odbacili i zlonamjernim laganjem nazvali pisanje “Nacionala” da je premijer Andrej Plenković “naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku”, ističući da Vlada ni ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju Ine, već se radi o odlukama upravljačkih tijela tvrtke.

“Najoštrije odbacujemo današnje napise iz tjednika Nacional u kojima se kontinuirano iz broja u broj – koristeći nepouzdane izvore – zlonamjerno laže, ovaj put da je premijer Plenković ‘naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku’”, poručili su iz u utorak Vlade na upit Hine o pisanju “Nacionala”.

O samom Memorandumu o razumijevanju između Ine i Janafa više puta je u javnosti govorio ministar Tomislav Ćorić tijekom svog mandata, dodali su, javlja N1.

Tjednik piše o izdaji strateških energetskih interesa hrvatske države u čijem je središtu izravno premijer Plenković koji je, kako se navodi, osobno početkom kolovoza 2018. na tajnom sastanku u svom kabinetu, zapovjedio tadašnjem ministru energetike Tomislavu Ćoriću da provede u djelo zatvaranje Inine rafinerije nafte u Sisku te da omogući izvoz hrvatske nafte na preradu u Mađarsku.

“Nacional” dodaje da im je to krajem prošlog tjedna “otkrio izvor koji o tom sastanku ima neposredna saznanja te ih je spreman posvjedočiti na sudu”. Također navodi da su na tom tajnom sastanku bili i tadašnji šef Janafa Dragan Kovačević te tadašnja zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić.

“Vlada ni ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju Ine, već se radi o odlukama upravljačkih tijela kompanije, a ističemo da se radi o upravljačkom modelu koji je ova Vlada kao drugi najveći dioničar Ine naslijedila i zatekla”, poručuju iz Banskih dvora.

Naglašavaju da je Vlada “uložila značajne napore kako bi se unaprijedilo i ojačalo rafinerijsko poslovanje Ine, posebice inzistirajući na modernizaciji riječke rafinerije kroz provedbu projekta obrade teških ostataka, čiji ukupan iznos investicije iznosi oko četiri milijarde kuna”.

Početak rada moderniziranog postrojenja očekuje se početkom 2024. i time će Hrvatska u ovom razdoblju energetske krize znatno ojačati svoju poziciju na energetskoj karti Europe, ističu iz Vlade.

Kako je prenio Nacional:  “Vanđelić, Burilović i Mikuljan rekli su Ćoriću da su bili na Nadzornom odboru i da je situacija dramatična, jer su Mađari promijenili poslovni plan i uvrstili zatvaranje Rafinerije Sisak. No on im je na to rekao ‘OK, OK’. Netko od njih trojice u nevjerici je pitao: ‘Što OK?’ A veli Ćorić: ‘OK je to, možete to odobriti.’ Oni su ostali zatečeni, ali su inzistirali na tome da im Ćorić to da napismeno. Čak je i Mikuljan rekao: ‘Ovo bez papira ne ide. Ili ćemo prekinuti sjednicu.’ A Ćorić im na to odgovara: ‘Ne, ne, napisat ću vam ja.’ Nakon toga dogovorili su se da će Mikuljan sa svoje adrese Gmaila ministru poslati službeni e-mail.”U ime sve trojice hrvatskih članova Nadzornog odbora Ine, odvjetnik Damir Mikuljan uputio je Ćoriću točno u 15 sati e-mail sljedećeg sadržaja:

“Poštovani gospodine Ministre,

U poslovnom planu INA d.d. za 2019-2023. godinu predviđeno je na lokaciji Rijeka postrojenje za obradu teških ostataka od cca. 550.000.000,00 dolara.

Na lokaciji u Sisku se predviđaju industrijski centar i logističko čvorište s drugim raznim poslovnim aktivnostima, uz investiciju od 320.000.000,00 kuna za proizvodnju bitumena i maziva.

Uz navedeno se u Sisku tijekom 2019. godine predviđa prestanak prerade sirove nafte.

U raspravi na NO na temu predloženog poslovnog plana predložena je i dopuna istog s novom poslovnom aktivnošću – bio i petrokemijska proizvodnja.

Prednje navedeno ima potporu predstavnika radnika u NO.

Molim vas za mišljenje da li bi takav dopunjeni poslovni plan bio u skladu s interesima RH.

S poštovanjem,

Damir Vanđelić,

Luka Burilović,

Damir Mikuljan.”

Samo šest minuta kasnije Ćorić im je izdao jasno naređenje. On je Mikuljanu 12. prosinca 2018. točno u 15.06 sati poslao e-mail sljedećeg sadržaja:

“Poštovani gospodine Mikuljan, poštovani članovi Nadzornog odbora,

Nastavno na Vaš upit, kao i na potporu koju iskazujete poslovnom planu za 2019., držim da bi takav poslovni plan bio u skladu s interesima Republike Hrvatske.

Srdačan pozdrav,

Tomislav Ćorić.”

Ispod Ćorićeva potpisa može se vidjeti i podatak da je on na taj e-mail odgovorio sa svog mobilnog telefona, to jest sa svog iPhonea, što dodatno potvrđuje hitnost njegove intervencije.
Izvor: Nacional

Evo još dodatnih detalja iz Nacionala:

- Ćorić je Nadzornom odboru Ine u prosincu 2017. prvo pismeno potvrdio da bi zatvaranje sisačke rafinerije bilo protivno interesima Hrvatske, a potom je unatoč tome 12. prosinca 2018. u 15.06 e-mailom Damiru Mikuljanu, Luki Buriloviću i Damiru Vanđeliću u ime Vlade naredio njeno zatvaranje. Kamere su zabilježile kaos na toj sjednici Nadzornog odbora Ine, koji je bio tek uvod u mračni izvoz hrvatske nafte u Mađarsku...

Nacional otkriva sadržaj dvaju šokantnih i sasvim proturječnih dokumenata koji potvrđuju da je u prosincu 2018. tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u ime hrvatske vlade, predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem, počinio AKT IZDAJE strateških energetskih interesa hrvatske države. Dokumenti u posjedu Nacionala pružaju dubinski uvid u to kako se ta izdaja rađala, kada je nastala i kako ju je Tomislav Ćorić pismeno elaborirao. Ti dokumenti otkrivaju kako je Ćorić, koji je Plenkovićevu vladu nedavno napustio na vlastiti zahtjev da bi ga potom donedavni šef iz Banskih dvora, valjda po stečenim zaslugama, lukrativno uhljebio u Hrvatsku narodnu banku, proveo tu izdaju sakateći ključnu energetsku infrastrukturu Ine. Kao ministar od ključnog povjerenja premijera Andreja Plenkovića, u jednom trenutku izdao je jasnu pismenu naredbu za gašenje sisačke rafinerije nafte iako je ranije osobno potpisao da bi takva odluka bila suprotna ključnim hrvatskim interesima.

Ti dokumenti pokazuju kako je administracija Andreja Plenkovića, potpuno svjesna težine posljedica te prevrtljive i štetne odluke, iz zasad nepoznatih i potpuno neobjašnjivih razloga u biti odustala od hrvatskih interesa, promijenila svoju poziciju i počela se sluganski odnositi prema interesima mađarskog MOL-a na štetu hrvatske države i njenih građana. A ta se šteta također mjeri, u najmanju ruku, stotinama milijuna eura.

Dokumenti dostupni Nacionalu otkrivaju još nešto senzacionalno – radi se o toliko šokantnoj odluci da su joj se suprotstavili čak i predstavnici HDZ-a, odnosno Plenkovićeve vlade, unutar Nadzornog odbora Ine. S nestranačkim Damirom Vanđelićem suprotstavili su joj se aktualni predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i Damir Mikuljan, ujedno i predsjednik Časnog suda HDZ-a.

Drugim riječima, ta izdaja podijelila je vladajući HDZ i pokazala da se ta politika kreirala u samom vrhu stranke, da o njoj nitko osim najužeg Plenkovićeva kruga nije bio informiran, a tako je ostalo i do današnjih dana, sve dok kriminal povezan s trgovinom plinom težak milijardu kuna nije počeo prijetiti Plenkovićevu opstanku na vrhu stranke i Vlade.

Nacional je dobio na uvid dva javnosti do sad potpuno nepoznata dokumenta koja potvrđuju da je Vlada Andreja Plenkovića odigrala aktivnu ulogu u gašenju Inine Rafinerije nafte Sisak, gdje se do 2018. prerađivala hrvatska nafta, i omogućavanju netransparentnog izvoza hrvatske nafte u Mađarsku. Plenkovićeva vlada je u prosincu 2018. de facto naredila hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine da prihvate Poslovni plan Ine u kojem su kao jedni od glavnih ciljeva bili navedeni prestanak prerade sirove nafte u Ininoj Rafineriji nafte Sisak i pretvaranje rafinerije u industrijski centar i logističko čvorište. Tu je naredbu u ime Vlade izdao tadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ćorić je morao intervenirati jer su hrvatski članovi Nadzornog odbora Ine 12. prosinca 2018. godine napustili sjednicu Nadzornog odbora Ine na kojoj se od njih tražilo da daju suglasnost za Poslovni plan Ine za razdoblje 2019. – 2023. u kojem se kao cilj decidirano navodilo da prestaje prerada nafte u sisačkoj rafineriji i da se ta rafinerija pretvara u logistički centar. Toj su dramatičnoj sjednici nazočili tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić i članovi Luka Burilović, inače predsjednik Hrvatske gospodarske komore, i Damir Mikuljan, ujedno i predsjednik Časnog suda HDZ-a. Od njih se tražilo da potvrde odluku koja je suprotna interesima Republike Hrvatske i koju su i oni bez ikakve sumnje tako doživjeli.

Da je ta odluka suprotna interesima Republike Hrvatske, potvrdio im je godinu dana prije toga osobno ministar Tomislav Ćorić. Naime, on im je 11. prosinca 2017. odgovorio na dopis, čiji sadržaj sada otkriva Nacional. U tom dopisu oni od njega traže mišljenje o tome je li odluka o prestanku rafiniranja nafte u Rafineriji nafte Sisak u skladu sa Zakonom o energiji i Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske. Ćorić im odgovara:

“Budući da je riječ o objektu i o djelatnosti koji su od interesa za Republiku Hrvatsku te uzimajući u obzir trenutnu zakonsku regulativu, Strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske i preuzete ugovorne obveze kao i suglasnost volja obiju strana, donošenje odluke o prestanku rafiniranja nafte u Rafineriji nafte Sisak predstavlja postupanje protivno interesu Republike Hrvatske i preuzetim ugovornim obvezama od strane strateškog partnera.”

Međutim, na sjednici Nadzornog odbora Ine 12. prosinca 2018. pred članove Nadzornog odbora Ine stavljen je na potpis dokument kojim bi oni morali odobriti gašenje Rafinerije Sisak. Nacionalovi izvori koji su o tome imali konkretna saznanja tvrde da su se sva trojica hrvatskih članova Nadzornog odbora tome usprotivila.

“Čak je i uspavani Luka Burilović skočio sa stolice kad je čuo što Mađari smjeraju. Naši su Mađarima jasno poručili da im to neće proći i da se to ne može provesti. Ali Mađari su praktički rekli da oni imaju sve dogovoreno. Zato su naši nakratko prekinuli sjednicu i odlučili se obratiti ministru Ćoriću kao predstavniku Vlade”, rekao je Nacionalov izvor iz Ine koji je kasnije čuo kako članovi Nadzornog odbora u jednom društvu prepričavaju što se dogodilo.

O tome što se tada događalo saznanja ima više svjedoka iz Ine jer su Damir Vanđelić, Luka Burilović i Damir Mikuljan uzrujano izjurili iz prostorije u kojoj se odvijao sastanak Nadzornog odbora te su otišli u drugu prostoriju, zapravo neku vrstu predvorja, gdje je bila prisutna i tajnica, ali i još nekoliko ljudi. Vanđelić, Burilović i Mikuljan sjeli su za stolić i s jednog od mobitela nazvali Tomislava Ćorića. Razgovor su stavili na speakerphone kako bi sva trojica mogla čuti razgovor. Međutim, osim njih, taj su razgovor zato mogli čuti i ljudi sa strane. Razgovor između članova Nadzornog odbora i Ćorića, kako je rekao Nacionalov izvor, tekao je otprilike ovako:

“Vanđelić, Burilović i Mikuljan rekli su Ćoriću da su bili na Nadzornom odboru i da je situacija dramatična jer su Mađari promijenili poslovni plan i uvrstili zatvaranje Rafinerije Sisak. No on im je na to rekao ‘OK, OK’. Netko od njih trojice u nevjerici je pitao: ‘Što OK?’ A veli Ćorić: ‘OK je to, možete to odobriti.’ Oni su ostali zatečeni, ali su inzistirali na tome da im Ćorić to da napismeno. Čak je i Mikuljan rekao: ‘Ovo bez papira ne ide. Ili ćemo prekinuti sjednicu.’ A Ćorić im na to odgovara: ‘Ne, ne, napisat ću vam ja.’ Nakon toga dogovorili su se da će Mikuljan sa svoje adrese Gmaila ministru poslati službeni e-mail.”

U ime sve trojice hrvatskih članova Nadzornog odbora Ine, odvjetnik Damir Mikuljan uputio je Ćoriću točno u 15 sati već navedeni  e-mail.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.