Marić: Potresom razorenim područjima osigurano 120 milijuna kuna pomoći

Tih 120 milijuna kuna tek su početak pomoći, a bit će odobrena na današnjoj sjednici Vlade iz proračunske zalihe, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Marić: Potresom razorenim područjima osigurano 120 milijuna kuna pomoći Vlada RH
4. 1. 2021

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu u Zagrebu da će već danas biti uplaćeno 120 milijuna kuna pomoći potresom ugroženim područjima, a očekuje i pomoć EU-a u sanaciji šteta.

Tih 120 milijuna kuna tek su početak pomoći, a bit će odobrena na današnjoj sjednici Vlade iz proračunske zalihe, istaknuo je Marić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Jučer je napravljena preraspodjela u okviru proračuna, najveći dio toga, 110 milijuna kuna ići će s razine državnog proračuna, a deset milijuna s Fonda za zaštitu okoliša prema županijama. Najveći dio će ići prema Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i prema Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Radit ćemo na tome da pronađemo i dodatne izvore sredstava od europskih fondova, fonda solidarnosti, preko međunarodnih financijskih institucija”, naglasio je Marić. 

Na pitanje kome je namijenjeno tih 120 milijuna kuna, Marić je odgovorio da će se taj novac uputiti tamo gdje je najpotrebniji, na razinu županija.

Danas u Hrvatsku stiže povjerenik Europske komisije za krizna stanja Janez Lenarčić, što za Marića znači da ćemo najvjerojatnije dobiti novu tranšu novca iz europskog fonda koji je predviđen upravo za ovakva krizna stanja.

Podsjetio je kako je Europska unija i u slučaju zagrebačkog potresa iz ožujka pokazala da stoji iza Hrvatske te da je Fond solidarnosti za taj slučaj već uplatio 684 milijuna eura.

Marić je apelirao da se pomoć građana i tvrtki donira isključivo putem službenih kanala jer su se pojavili i lažni računi za pomoć.

Izjavio je da će se danas na sjednici Vlade otvoriti račun Državne riznice preko kojeg će se moći donirati novci.

Marić je dodao i da je stanje s državnim robnim zalihama dobro te se javljaju velike hrvatske tvrtke koje su spremne pomoći građanima s ugroženih područja.

Vezano uz stanje financija za ovu godinu, poručio je da će pad BDP-a biti između osam i devet posto, a deficit proračuna je projiciran na 30 milijardi kuna.

Podsjetio je pritom i na ogromne troškove koje je državi prouzročila borba s pandemijom koronavirusa.

Najavio je i kako će tijekom današnjeg dana završiti zadnja velika preraspodjela proračunskog novca te da će dodatna sredstva biti usmjerena prema Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) za plaćanje obveza, od 400 do 500 milijuna kuna.

Komentirajući potrošnju građana u prosincu, ministar financija kaže kako su neki indeksi, prema fiskaliziranim računima, poglavito u trgovini, koja nije zatvorena, bili na razini lanjskih. Ugostiteljstvo je, s druge strane, imalo pad od 80 posto prema podacima o fiskalizaciji računa.

Poručio je i kako će iduća godina biti financijski održiva te da mirovine nisu upitne.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.