Lukašenko pobjednik predsjedničkih izbora u Bjelorusiji

Središnja izborna komisija objavila je u ponedjeljak da je dugogodišnji predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko osvojio svoj šesti predsjednički mandat. Oporba tvrdi da je izbore obilježila masovna krađa glasova.

Lukašenko pobjednik predsjedničkih izbora u Bjelorusiji Pixabay
10. 8. 2020

Dugogodišnji predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je 80 posto glasova na predsjedničkim izborima koji su održani u nedjelju i time osigurao svoj šesti mandat, objavila je središnja bjeloruska izborna komisija u ponedjeljak ujutro.

Oporbena kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja dobila je 9,9 posto glasova.

66-godišnji Lukašenko vlada Bjelorusijom još od 1994. godine te je po svom stažu najdugovječniji predsjednik u Europi. Masovnu potporu održavao je egalitarističkom politikom, kontrolom medija te represivnim mjerama protiv oporbe. Zauzimao se za ujedinjavanje s Rusijom, suprotstavljao se međunarodnim financijskim institucijama i zapadnim vladama te održavao dobre odnose s nizom autoritarnih i totalitarnih režima.
Zbog svog načina vladanja čeličnom rukom dobio je i nadimak “posljednjeg europskog diktatora”.

Bjeloruska oporba tvrdi da je predsjedničke izbore obilježila masovna krađa glasova. Po društvenim mrežama i medijima šire se videosnimke koje navodno pokazuju da su na mnoga izborna mjesta stizali glasački listići na kojima je već bilo zaokruženo Lukašenkovo ime.

Izbore nisu promatrali predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) jer nisu bili na vrijeme pozvani. Nekoliko zemalja članica EU-a, među kojima je i Njemačka, kritizirale su izbore jer su dvojica najvećih Lukašenkovih suparnika, među kojima je bio i suprug Svetlane Tihanovskaje, pritvoreni uoči izbora.

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata je u nedjelju navečer diljem Bjelorusije došlo do prosvjeda, ali i žestokih sukoba između prosvjednika i policije. Policija je upotrijebila vodene topove, suzavac i zvučne bombe kako bi rastjerala prosvjednike. Aktivisti za građanska prava tvrde da je u sukobima smrtno stradala jedna osoba.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.