Spašeni životi milijun vodenih ptica! Na snagu stupila opća zabrana EU o zabrani lova sačmaricama u močvarama

Nakon 20 godina ptice spašene!!! Za ovu zabranu pucačine sačmaricama u močvarama, koja je od 15. veljače na snazi ​​u svim zemljama Europske unije, organizacije su se borile dva desetljeća!

Spašeni životi milijun vodenih ptica! Na snagu stupila opća zabrana EU o zabrani lova sačmaricama u močvarama Patou Ricard / Pixabay
17. 2. 2023

ʺBirdLife International obitelj je uspjela! Zajedno smo spasili živote milijun vodenih ptica!'' Tako je Društvo za promatranje in proučavanje ptica Slovenije popratilo priopćenjem da od 15. veljače vrijedi opća zabrana uporabe olovnog streljiva u močvarama. svih 27 zemalja Europske unije, kao i na Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu.

Kako su napisali, olovno streljivo sastoji se od "stotina olovnih kuglica (sačmarica) koje lovci ispaljuju iz sačmarica dok love ptice i druge male životinje".

Prema procjenama stručnjaka, europske močvare godišnje su zagađene s 4000 tona olova.

Ovo streljivo najviše pogađa vodene ptice koje olovnu sačmu brkaju sa zrncima pijeska ili kamenčićima koje inače redovito gutaju kako bi poboljšale probavu. Mnoge od njih se na taj način otruju, a prema podacima DOPPS-a godišnje od posljedica takvog trovanja ugine čak milijun ptica močvarica! Kao rezultat toga, mnogi grabežljivci koji se hrane ovim pticama također su otrovani. Sve su te životinje novom zabranom sigurne.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.