Zbogom bazeni? Odluka koja uznemiruje turiste i vlasnike vila za rentanje

Volite li se kupati u bazenu? Onda vam se ova vijest neće svidjeti... Ubuduće  ćemo morati biti puno štedljiviji s vodom!

Zbogom bazeni? Odluka koja uznemiruje turiste i vlasnike vila za rentanje Claudio Bianchi / Pixabay
31. 7. 2023

Grčki otok Lipsi poznat je po svojim prekrasnim uvalama i plažama. To je mali otok koji obećava mir i tišinu. Njegova netaknuta priroda svake godine privlači brojne turiste. Oni željni opuštanja u bazenu nešto su manje oduševljeni - na Lipsima je zabranjena izgradnja bazena. Lokalne vlasti su to odbile i savjetovale gradnju bazena na otoku jer žele posjetiteljima ponuditi netaknuti prirodni raj, a žele biti što ekološki osvješteniji. Stručnjaci često ističu da velika potrošnja vode i energije u umjetnim bazenima te štetne kemikalije koje se koriste u njihovoj dezinfekciji i održavanju negativno utječu na okoliš. Turisti, međutim, očito cijene trud vlasti, jer otok nikada nije imao toliko posjetitelja kao ove sezone. "Odaziv turista na naš poziv za održivost je vrlo dobar, a rezervacije su u porastu, jer se očekuje da će popunjenost dosegnuti 100 posto u kolovozu. Interes u rujnu je također vrlo velik", rekao je za AMNA otočki gradonačelnik Fotis Maggos. Lipsi je posljednjih godina postao pionir na polju održivosti s nizom inicijativa koje se promoviraju na otoku, navodi Greek Reporter. U lipnju je otok prošao inovativni proces sadnje podvodnih vrtova u organizaciji Archipelagos Marine Conservation Institute, a stanovnici se trude što štedljivije koristiti vodu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.