VIDEO: Automobil, a leti! Slovaci fascinirali Svijet tehnološkim čudom koje vozi po asfaltu i zraku

Krstitke slovačkog avioautomobila prošle su savršeno. Unatoč njegovoj težini od samo 800 kilograma sve je proteklo u najboljem redu. Iza svega stoji slovačka tvrtka Klein Vision, koja već desetak godina radi na ovom famoznom projektu, a intenzivno posljednje dvije godine.

VIDEO: Automobil, a leti! Slovaci fascinirali Svijet tehnološkim čudom koje vozi po asfaltu i zraku Youtube: Klein Airvision
4. 11. 2020

Leteći automobili nešto su što su posebno Amerikanci bezbroj puta pokušali ostvariti tijekom proteklih desetljeća. I premda se pojavilo dosta uspješnih koncepata koji su također letjeli u praksi, proizvedeno je samo nekoliko vozila. Ali Amerikanci nisu (bili) jedini s takvim idejama. Oni su također rođeni drugdje u svijetu, a također pod pokroviteljstvom glavnih marki automobila. Posljednja u redu koja je poduzela takav projekt - i zasad uspješan - je slovačka tvrtka Klein Vision.

Mala tvrtka koja se sastoji od samo 10 pojedinaca, stručnjaka iz različitih područja. Tvrtka je službeno osnovana pod pokroviteljstvom Stefana Kleina prošle godine nakon što su zajednički kreirali koncepte AeroMobil 2 i AeroMobil 3 i na kraju potpuno funkcionalan prototip AirCar. Svjetlo dana ugledao je u studenom prošle godine na kineskom International Import Expou, a prije nekoliko dana konačno je doživio svoje krštenje.

Najveća prepreka je birokracija

Uspješan nastupni let definitivno je veliki korak naprijed za momčad, posebno s obzirom na činjenicu da su projektu pristupili na malo drugačiji način od svojih prethodnika. Između ostalog, uspjeli su sakriti krila u stražnjem dijelu automobila, što pretvaranje iz automobila u avion čini bržim i lakšim, jer je za ugradnju krila potrebno samo pritisnuti gumb, a cijeli je postupak automatiziran i traje samo nekoliko sekundi. krovovi na kabrioletu. U prilog konceptu govori i činjenica da je cijeli avioautomobil težak samo 800 kilograma, unatoč svoj tehnologiji.

 
Želja Stefana Kleina je, razumljivo, postići serijsku proizvodnju, ali veliki potencijal vidi u AirCaru. Posljednje, ali ne najmanje važno, planira proizvesti četiri verzije, dvosjed (s kojim su nedavno letjeli), kao i četverosjed, inačicu s dva motora i verziju koja može sletjeti na vodu. No, put do proizvodnje nesumnjivo će biti dug, jer će za svako vozilo biti potrebno dobiti certifikat o sukladnosti za uporabu u cestovnom i zračnom prometu, što sigurno neće biti lako ni jeftino.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.