Laura Codruţo Kövesi, nova europska tužiteljica koja je u Rumunjskoj strpala stotine korumpiranih sudaca i političara u zatvor i Mislav Kolakušić koji želi isto

- Ova objava mi je osvježila dan. I radosna sam za taj susret... Kreće li se napokon, samo je jedan od vrlo sličnih komentara koji su zatrpali FB stranicu eurozastupnika. - Dvoje ljudi s istinskim osjećajem za pravdu, napisali su, a Mislav Kolakušić zastupa slične ideje koje je Kövesi realizirala u Rumunjskoj, a koja je danas glavna u EU za proganjanje političkih kriminalaca. Osim Mislava Kolakušića i Karlo Ressler je član istog Odbora.

Laura Codruţo Kövesi, nova europska tužiteljica koja je u Rumunjskoj strpala stotine korumpiranih sudaca i političara u zatvor i Mislav Kolakušić koji želi isto Marijan Desnica
6. 2. 2020

Mislav Kolakušić danas se susreo s Laurom Codruţom Kövesi, glavnom europskom tužiteljicom! Bio je to jedan od njegovih prvih ciljeva u Odboru za slobode. Ona je europski simbol borbe protiv korupcije. Bila je nas čelu neovisne rumunjske antikorupcijske agencije (DNA) istražila i kazneno procesuirala stotine političara, korumpiranih visokih dužnosnika. Između inih i brojne ministre koji su iz ministarske fotelje proslijeđeni direktno u pritvor. Laura Codruţa Kövesi, prepoznata je u Europi i ona je novoimenovana glavna tužiteljica EU! S hrvatskim europarlamentarcem susrela se danas na marginama sjednice Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove. Laura Codruţa Kövesi u Europskom parlamentu predstavila je trenutno stanje ustroja Ureda europskog javnog tužitelja, a to je učinila pred članovima Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove čiji su članovi i hrvatski europarlamentarac, Mislav Kolakušić i Karlo Ressler.

Tužiteljica koja je strpala stotine korumpiranih sudaca i političara u zatvor predstavila je svoj program u EU parlamentu i zavrijedila iznimnu pažnju i razumijevanje. Kolakušić je svojim antikorupcijskim programom pridobio značajan broj građana i zastupa slične ideje koje je Kövesi realizirala u Rumunjskoj. Njegove su namjere koristiti iskustva i znanje sada visoke europske dužnosnice koja je iznimnom hrabrošću učinila Rumunjsku boljom državom. Njen rad prepoznat na europskoj razini gdje je imenovana na jednu od najvažnijih dužnosti. Unatoč izvrsnim rezultatima u borbi protiv korupcije u Rumunjskoj, Kövesi je smijenjena zahvaljujući političkim pritiscima tada vladajuće političke stranke, Socijaldemokratske partije. Njezina smjena kritizirana je od strane neovisnih institucija kao suzbijanje borbe protiv korupcije. No, njezin rad i rezultati kao i odrješitost u borbi protiv korupcije prepoznati su na razini Europske unije te je u listopadu 2019., Laura Kövesi izabrana za prvog europskog javnog tužitelja. Europsko javno tužiteljstvo trebalo bi djelovati od kraja 2020. godine i imat će zadatak pronaći, procesuirati i privesti pravdi počinitelje kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije. Trenutno 22 države članice sudjeluju u ovoj pojačanoj suradnji uspostavljajući Europsko javno tužilaštvo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.