Kujundžića je Beroš trebao naslijediti još pred pola godina, a nije otišao samo čudom u paketu s Tolušićem, Žalac i Murganić, jer Plenkoviću je pokazao "joker zovi" koji mu je dao zadnju šansu

Hvaranin Plenković još je ljetos nudio mandat ministra zdravstva Hvaraninu izv.prof.dr.sc. Vili Berošu, no doslovno u posljednjem trenutku predsjednik Vlade povukao je odluku i dao još jednu šansu Kujundžiću. Ovaj put mu se definitivno zahvalio na suradnji

Kujundžića je Beroš trebao naslijediti još pred pola godina, a nije otišao samo čudom u paketu s Tolušićem, Žalac i Murganić, jer Plenkoviću je pokazao "joker zovi" koji mu je dao zadnju šansu Vuletić/Start/Facebook
28. 1. 2020

Dva Hvaranina od danas sjede u Hrvatskoj vladi. Politički je to epilog novoj nekretninskoj aferi u Plenkovićevoj vladi koju ovaj put nije preživio Imoćanin prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Novi ministar zdravstva je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš. Za bolje poznavatelje prilika ovo nije veliko iznenađenje, jer ovaj Jelšanin i vrhunski neurokirurg Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice bio je od 2018. Kujundžićev pomoćnik i iznimno je dobro upoznat s resorom kojem dolazi na čelo. Jednako tako nije nikakva novost kako ga je Andrej Plenković još ljetos, kad je smijenio Tolušića, Žalac i Murganićku zvao da preuzme Ministarstvo zdravstva. Vođeni su bili pregovori i već tada je Vili Beroš kazao Plenkovića da je spreman i za najznačajniju funkciju u zdravstvu Hrvatske. Kako se dogodilo da je ispao iz tračnica smjene ministara u posljednji trenutak i dalje je tajna koju samo dva Hvaranina znaju. Pretpostavlja se kako je nekretninski poduzetnik i prof. dr. sc. Milan Kujundžić izvukao u posljednji trenutak "jokera" koji mu je spasio ministarsku glavu. To su zapravo i najpouzdaniji i najveći razlozi zašto je Vili Beroš od danas novi ministar u Vladi Andreja Plenkovića.

Da je tome tako još jučer je Vili Beroš u TV emisiji HRT-a Otvoreno kazao voditelju Branku Nađvinskom: - Ako me premijer pozove, ja ću se odazvati. Dvije godine sam u ovoj administraciji i vodim vitalni dio zdravstvenog sustava, bolničku zdravstvenu zaštitu. Ako premijer odluči da je potrebno mijenjati čelnika resora, ja ću se odazvati. Mislim da sam kompetentan i da su neki rezultati iza mene", rekao je Beroš. Na uporno inzistiranje voditelja zašto je spreman prihvatiti se tako osjetljive i značajne funkcije Vili Beroš je znakovito kazao pravdajući taj svoj potez: - Ako se vi ne bavite politikom, ona će se baviti vama!

Naoko poznata fraza, no znano je kako je Vili Beroš zatrpavao idejama i rješenjima svoje pretpostavljene. Jednako one u Hrvatskoj vladi baš kao i one u Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Nerijetko mu ideje nisu prolazile i upravo u tome leži njegova najveća volja za dokazivanjem. Šansu koju mu daje Andrej Plenković namjerava iskoristiti, jer kako kaže, to je prilika da se proguraju sve one ideje koje su se "pacale" godinama. Bit će to uistinu zanimljivo vidjeti kako će novi ministar posložiti ministarstvo i njegove protagoniste koje tako dobro zna. Hoće li i dalje obavljati poslove na Klinici, hoće li i dalje držati predavanja na više medicinskih sveučilišta kao i do sada, hoće li i dalje biti iznimno susretljiv prema pacijentima koji za njega redaju samo lijepe rečenice... ostaje tek da se vidi. I kao pomoćnik ministra zdravstva nije bježao od obaveza u Klinici i trudio se dati svoj maksimalni doprinos. To što su ga tamo "štedjeli" i što ga nisu jako zatrpavali s najsloženijim kirurškim i liječničkim poslovima možda će Beroš i promijeniti. Znano je da je on u kirurškoj sali i s pacijentima u ordinaciji najsretniji. Upravo od tamo crpi najveća iskustva i upravo stoga zna jako dobro što valja promijeniti u sustavu zdravstva i zato ne čudi njegov iznimno visok voljni momenat. Oni koji ga poznaju tvrde kako je Vili Beroš odličan izbor Andreja Plenkovića, jer je 100 posto posvećen svom pozivu i nema izlete u struke koje ne poznaje.

U emisiji kod Nađvinskog još je kazao: - Činjenica je da je ministar Milan Kujundžić stavio svoj mandat na raspolaganje i tako je odluku o svom odlasku ili ostanku u Vladi prenio na premijera. To je njegova odluka i kao takvu ju treba uvažavati. Mislim da će premijer, kao i do sada, donijeti odluku koja je na dobrobit hrvatskog zdravstva i naših pacijenata. Suradnja s ministrom je bila potpuno adekvatna i nastojao sam ga suportirati u svim njegovim nastojanjima.

Zanimljivo je kako je ovaj rođeni Splićanin djetinjstvo proveo na otoku Hvaru, odakle mu je familija, baš kao i Andreju Plenkoviću. Nakon završene srednje škole upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao 1989. s prosječnom ocjenom 4,83. Kao student bavio se znanstveno-istraživačkim radom i objavio nekoliko radova. Pripravnički staž obavio je u KBC-u Sestre milosrdnice, dok je stručni ispit položio 1990. godine u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba. Volontirao je u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, u kojoj je imenovan znanstvenim pripravnikom 1990. Dvije godine kasnije dobio je specijalizaciju na klinici koju je završio 1998. Od tada tamo radi kao specijalist neurokirurg. Poslijediplomski doktorski studij upisao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja molekularne biologije. 2006. godine obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom Promjene tumor supresorskog gena APC u tumorima središnjeg živčanog sustava i stekao akademsku titulu doktora prirodnih znanosti, a 2012. postao je docent u znanstvenom području biomedicinskih znanosti.
Zatim je postao izvanredni profesor u znanstvenom području biomedicinskih znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Zahvaljujući duljem boravku na Klinici za neurokirurgiju, osposobljen je za niz zahvata u neurokirurgiji, o čemu svjedoči velik broj samostalnih operacija te asistencija u brojnim područjima neurokirurgije. Odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi 2011. stekao je naziv primarijus. Dopredsjednik je Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju. U više navrata boravio je na stručnom usavršavanju u inozemnim neurokirurškim ustanovama. U francuskom Colmaru s prof. dr. Alainom Tournadeom i dr. Vladimirom Tonkovićem u studenome 2001. uvodi pod mentorstvom prof. dr. Negovetića i prof. dr. Lupreta u domaću kliničku praksu u KBC-u Sestre milosrdnice endovaskularne embolizacijske postupke za liječenje cerebralnih aneurizmi i arteriovenskih malformacija.
Sudjeluje i u niz znanstveno-istraživačkih projekata: Presađivanje živčanog tkiva u liječenju bolesti i oštećenja središnjeg živčanog sustava, Transplantacijska neurokirurgija i Laserska endoneurokirurgija.
Kao autor pojavljuje se i kao pisac ili koautor sedam znanstvenih i stručnih knjiga koje su se bavile tematikom bolesti kralježnice, neurokirurškom onkologijom i neurokirurškim liječenjem tumora, a objavio je i niz znanstvenih radova u stručnim časopisima. Stalni je sudski vještak iz područja medicine - neurokirurgije. Suradnik je u nastavi na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegov rad znan je i izvan liječničkih okvira, a posebice je znan kao veliki "prijatelj" najmlađih.

Ljiljana Vuletić iz udruge Ljubav na djelu o Vili Berošu priča biranim riječima a posebno ističe njegovu predanost i posvećenost najmlađim pacijentima: - Hvala Vili za veliki trud pokretanja projekta gradnje Nacionalne dječje bolnice. Osim što je jedan od vrhunskih neurokirurga , doktor znanosti te pomoćnik Ministarstva zdravstva, iza njega stoji velika empatija prema najmlađim stanovnicima Lijepe naše.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.