Konzumiranje cimeta moglo bi pomoći u ublažavanju dijabetesa, pokazuju studije

Jesti puno cimeta moglo bi pomoći osobama s visokom razinom šećera u krvi, otkrilo je novo istraživanje.

Konzumiranje cimeta moglo bi pomoći u ublažavanju dijabetesa, pokazuju studije Pixabay
24. 7. 2020

Mirisni začin, uzet iz kore stabala, poboljšava kontrolu šećera u krvi kod osoba s predijabetesom i mogao bi usporiti napredovanje do "punoljetnog" dijabetesa.

U eksperimentima u SAD-u dokazano je da dodaci cimeta uz obrok smanjuju upozoravajuće znakove dijabetesa nakon tri mjeseca. Gotovo 90 milijuna ljudi u SAD-u i najmanje sedam milijuna u Velikoj Britaniji ima pre-dijabetes, koji se javlja kada je razina šećera u krvi viša od normalne i često dovodi do dijabetesa tipa 2.

Utvrđivanje strategija za sprečavanje napredovanja od dijabetesa do tipa 2 važno je za veliku populaciju, a jeftini začin mogao bi biti ključan.

Naše istraživanje u trajanju od 12 tjedana pokazalo je korisne učinke dodavanja cimeta prehrani na održavanje razine šećera u krvi stabilnom kod sudionika s predijabetesom“, rekao je odgovarajući autor studije, Giulio R. Romeo, M.D., iz Joslinovog dijabetes centra u Bostonu, Massachusetts.

"Ovi nalazi pružaju osnova za daljnja i veća istraživanja kako bi cimet mogao tijekom vremena smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2."

Bez promjena životnog stila, odrasli i djeca s predijabetesom imaju veću vjerojatnost da će razviti tip 2, upozorava američki neprofitni medicinski centar Klinika Mayo.

Nasumično kliničko ispitivanje istraživalo je učinke suplementacije cimeta u 51 sudionika s dijabetesom. Sudionici studije regrutirani su iz medicinskog centra Sveučilišta Kyung Hee u Seulu u Južnoj Koreji i dijagnostičkog centra Joslin u razdoblju od 2017. do 2018. godine. Da bi bili uključeni, sudionici su trebali biti u dobi između 20 i 70 godina i pokazati jednu od tri specifične nepravilnosti - oslabljenu glukozu na glasu, oslabljenu toleranciju na glukozu i razinu HbA1c između 5,7 i 6,4 posto.

HbA1c, koji mjeri glicirani hemoglobin (molekule glukoze vezane na hemoglobin u crvenim krvnim ćelijama), bilježi prosječne razine šećera u krvi u posljednja dva do tri mjeseca. Sudionici su primali kapsulu od cimeta od 500 mg ili placebo tri puta dnevno tijekom 12 tjedana, a kapsula s placebom bila je 91,5 posto celuloze, 8,4 posto karamelne boje hrane i 0,1 posto tamjana od cimeta.

Istraživači su otkrili da suplementi cimeta snižavali nenormalnu razinu glukoze i naposljetku poboljšali reakciju tijela na jelo s ugljikohidratima, što je obilježje pre-dijabetesa. Cimet se dobro podnio i nije bio povezan sa specifičnim nuspojavama ili štetnim događajima tijekom razdoblja ispitivanja od 12 tjedana.

Pristupačnost i relativno obilje popularnog začina mogli bi biti jeftin i učinkovit tretman za sprečavanje pojave dijabetesa tipa 2 ako se promovira kao takav.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.