Ovo se događa našem tijelu kada popijemo jednu Coca Colu

Coca Cola DA, ili Coca Cola NE? Mnogima je prvi izbor kada se suoče s nedostatkom energije upravo Coca-Cola, jer nas zbog visokog udjela kofeina brzo razbudi. Ali zapravo piće ima izuzetno loš učinak na naše tijelo.

Iako svi rado posežemo za Coca-Colom, ona ima značajan utjecaj na naše tijelo. Stvara začarani krug nagrađivanja i uskraćivanja, što zauzvrat dovodi do ovisnosti.

Ovo se događa našem tijelu kada popijemo jednu Coca Colu Pixabay Vika_Glitter
15. 3. 2024

Mnogima je prvi izbor kada se suoče s nedostatkom energije upravo Coca-Cola, jer nas zbog visokog udjela kofeina brzo razbudi. Ali zapravo piće ima izuzetno loš učinak na naše tijelo. Ovdje saznajte što samo jedna Cola učini našem tijelu u samo sat vremena.

20 minuta

 Cola ima puno šećera. No koliko, zapravo, većini nije jasno. U roku od deset minuta nakon pijenja (0,5 litara) deset žličica šećera ulazi u krv. To odgovara 100 posto preporučene dnevne doze. Slatkoću pića prikriva fosforna kiselina, inače bi najvjerojatnije bilo nejestivo. Već nakon 20 minuta razina šećera u krvi naglo raste, a proizvodnja inzulina doseže vrhunac, prenosi njemački Bild. Jetra se tada uključuje i pretvara višak šećera u mast.

40 do 45 minuta

Tijekom tog vremena tijelo apsorbira sav kofein iz pića. Zbog toga se zjenice šire i krvni tlak raste. Kao odgovor na ovu radnju, jetra počinje ispuštati sve više i više šećera u krvotok. U isto vrijeme, receptori adenozina u mozgu su blokirani, zbog čega se osjećamo budnijima. Tada počinje kofein.

Nakon 45 minuta tijelo također povećava proizvodnju dopamina, stimulirajući tako centar za nagrađivanje. Općenito se osjećamo bolje pripremljeni, budniji i bolji, i to počinjemo povezivati ​​s Coca-Colom.

60 minuta

No, ovaj učinak traje samo kratko vrijeme, a zatim se pojavljuje nekoliko negativnih učinaka u isto vrijeme. Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u crijevima i tako potiče metabolizam. Istodobno, visok udio šećera i sladila u piću potiče izlučivanje kalcija.

Kofein također pojačava potrebu za mokrenjem Coca-Cola u crijevima veže minerale, kalcij, magnezij, cink i natrij, elektrolite i vodu. Procesom eliminacije sve to zatim napušta naše tijelo, što predstavlja veliki gubitak, pogotovo kada se tijelo osjeća oslabljeno nakon prethodnog konzumiranja alkohola, a ubrzo nakon toga razina šećera u krvi naglo pada.

Odjednom se osjećamo hipoglikemijski, razdražljivi i umorni. Postoji žudnja za još šećera, još jednom limenkom Cole. To stvara začarani krug nagrađivanja i uskraćivanja, što zauzvrat dovodi do ovisnosti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.