Kolika ste plaća davali za auto u Jugoslaviji? A koliko danas?

Kakva su Vaša iskustva? Analitičari tvrde da se u Jugi za Yugo moralo raditi 30 mjeseci, a danas za 30 plaća možete kupiti veliki SUV Tuareg R-Line!!! Pravi rezultati bi vas mogli iznenaditi...

Mora da tada nisu živjeli, jer novi se Yugo se dao kupiti i za samo 5000 maraka, a plaća je za vrijeme Markovića bila i 700 DEM, a inflacija i devalvacija činili su kupovinu auta za dinare iznimno povoljno i bilo je dovoljno i samo 7 plaća za posve novi auto.

Rezultati bi vas mogli iznenaditi...

Kolika ste plaća davali za auto u Jugoslaviji? A koliko danas? Twitter/@eshaLegal
19. 10. 2023

Možda ste vidjeli kako tablica kruži na Redditu. Pokazuje koliko je mjesečnih plaća trebalo odvojiti za kupnju automobila u bivšoj Jugoslaviji.

Prema podacima nova.rs, jugo lista je nastala 1987. godine, odnosno u vrijeme visoke inflacije, a već iz tablice se vide znatno više cijene uvezenih automobila (nauštrb visokih carina za uvoz).

Sudeći prema tablici, bila je to najpovoljnija kupnja Zastava 126pGL.

Za popularnu Peglicu trebalo je izdvojiti 19 prosječnih plaća. Sljedeći na listi je Yugo 45 Koral koji je koštao 30 plaća. Škoda 120L koštala bi vas samo plaću više.

 
Stoga su ljudi s prosječnom plaćom teže došli do automobila njemačkih proizvođača automobila, naime na vrhu ljestvice su Mercedes-Benz 560 SEC (1231 plaća) i BMW 750 iL (912 plaća).

Za spomenuti Mercedes morali biste izdvajati prosječnu plaću od čak 102 godine, što je naravno nemoguće.

Što je s cijenama automobila danas?

Na internetskom portalu N1 provjerili su cijene nekih od najprodavanijih automobila na cestama i usporedili kolike prosječne plaće za njih danas treba izdvojiti Prema podacima statističkog ureda, prosječna bruto plaća u Sloveniji za srpanj 2023. iznosila je 2.202,08 eura, a prosječna neto plaća 1.428,46 eura. Nešto slično ovo zadnje kao u Zagrebu i tridesetak posto više nego HR prosjek. Među najprodavanijim markama ove godine su Volkswagen, Renault i Škoda.

Među najprodavanijim modelima je Tesla Model Y, za koji biste (uz subvenciju) morali izdvojiti 45 tisuća eura, odnosno 21 prosječnu bruto plaću, a među najprodavanijima je i Škoda Octavia - cijena Combi RS 2.0 TSI DSG je oko 37 tisuća kuna, dakle 17 prosječnih bruto plaća.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.