Kolakušić: Jedini put ka boljitku je smjena struktura moći koje podržavaju i žive od korupcije

Nezavisni hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić upozorio je na rezultate najnovijeg izvješća nevladine organizacije Transparency International prema kojem Hrvatska spada u četiri najkorumpiranije zemlje članice Europske unije. "Jedini put ka boljitku je smjena struktura moći koje podržavaju i žive od korupcije", poručuje Kolakušić.

Kolakušić: Jedini put ka boljitku je smjena struktura moći koje podržavaju i žive od korupcije ©Fred MARVAUX, European Union 2020
4. 2. 2021

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala za 2020. godinu potvrdio je da Hrvatska i dalje spada u najkorumpiranije zemlje članice Europske unije, a jedini put ka boljitku je smjena struktura moći koje podržavaju i žive od korupcije”, navodi se u priopćenju ureda nezavisnog hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Mislava Kolakušića.

Bivši sudac istaknuo je da gotovo svakodnevno svjedočimo novim korupcijskim aferama u režiji Plenkovićevog HDZ-a. “Jedini razlog zašto HDZ i dalje uništava Hrvatsku je podrška koju uživa od većine medija”, upozorio je Kolakušić.

Nevladina organizacija Transparency International objavila je prošloga četvrtka svoj Indeks percepcije korupcije za 2020. godinu koji rangira 180 država diljem svijeta po korupciji u javnom sektoru na temelju mišljenja stručnjaka i poslovnih ljudi. Ta organizacija sa sjedištem u Berlinu upozorava da je većina država u proteklih deset godina postigla mali ili nikakav napredak u borbi protiv korupcije u proteklih deset godina te da se situacija zbog pandemije dodatno pogoršala.

Covid-19 nije samo zdravstvena i gospodarska, nego i korupcijska kriza. I to kriza kojom trenutačno ne uspijevamo upravljati”, upozorila je čelnica Transparency Internationala Delia Ferreira Rubio, dodavši da koruptivne radnje potkopavaju globalni odgovor na covid-19 te uzrokuju krize demokracije.

Prema najnovijem izvješću Transparency Internationala, Hrvatska se nalazi na 63. mjestu s 47 bodova te se tako nalazi između Bjelorusije i Kube. Godine 2015. Hrvatska je 2015. godine imala 51 bod te od tada bilježi konstantan pad.

Najbolje rezultat postigle su ponovno Danska i Nova Zeland s 88 bodova, a slijede ih Finska, Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova.

Izvješće je također pokazalo da Hrvatska i dalje spada među najkorumpiranije zemlje članice Europske unije, a gore od naše zemlje samo su Mađarska, Rumunjska i Bugarska s 44 boda. Za usporedbu, prosjek Europske unije iznosi 64 boda.

Što se tiče zemalja regije, Slovenija se nalazi na 35. mjestu s 61 bodom, Crna Gora je 67. s 45 bodova, Srbija je 94. s 38 bodova, a najgora je Bosna i Hercegovina s 35 bodova.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.