Kolakušić dobio po tko zna koji put žuti karton od Nina Radića, svog šefa koji je poručio da njegov sudac ne sudi već se bavi politikom

Nije trebao dugo čekati odgovor Predsjednika trgovačkog suda u Zagrebu kandidat za EU parlament. Nino Radić poručio je javnosti vrlo sličnu poruku kao i u listopadu 2018., u oba je navrata opravdao svoju reakciju kao posljedicom donošenja odluke o neurednom obnašanju sudačke dužnosti. Za sada se uposlenici Trgovačkog suda časte samo kaznenim prijavama i prozivkama po medijima, dijele si opomene i spremaju za tko zna što

Kolakušić dobio po tko zna koji put žuti karton od Nina Radića, svog šefa koji je poručio da njegov sudac ne sudi već se bavi politikom Bojan Markičević Haron
25. 4. 2019

U povodu izjave suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića u emisiji N1 TV od dana 22. travnja 2019. godine, u jutarnjem terminu kod urednika Domagoja Novokmeta, u kojoj je iznio navode o navodnoj manipulaciji s dodjelom predmeta na Trgovačkom sudu u Zagrebu radi kojih su on i udruga koju predstavlja podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu Nine Radića, daje se sljedeće priopćenje.

Mislav Kolakušić je izjavio da je Nino Radić kao predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu umjesto automatskog izbora pri prvoj dodjeli novih 7113 predmeta u zadnje dvije godine osobno odabirao točno određenog suca ili suce, čime je prema navodu istoga „poništena pravna država“. Mislav Kolakušić kao osoba kojoj su dostupni podaci o radu suda kao i svim drugim sucima, potpuno svjesno i namjerno daje neistinite izjave. Njegov nastup u jeku kampanje za EU parlamentarne izbore, usmjeren je isključivo za dobivanje političkih poena.

Predsjednik suda Nino Radić posebno se očituje kako slijedi:

– Apsolutno je neistinit navod o bilo kakvom utjecaju predsjednika suda na prvu dodjelu 7113 predmeta sucima tijekom zadnje dvije godine. Predsjednik suda zatražio je izvanredni nadzor nadležnog ministarstva vezano uz dodjelu predmeta na sudu zadnje dvije godine. Posebno se obavještavaju sve stranke čiji su predmeti zaprimljeni na sudu poslije dana 1. ožujka 2017. godine da mogu izvršiti uvid u dodjelu predmeta osobno ili po punomoćnicima.

– Mislav Kolakušić senzacionalistički ističe da su podaci koje je objavio javnosti bili vješto skriveni od očiju javnosti. To je apsolutna neistina, jer podaci o radu suda dostupni su svim sucima i javnosti. Cjelokupan rad suda je javan, što znači predsjednika suda, svih sudaca, ali i suca Mislava Kolakušića. Podaci na koje se referira dostupni su svim sucima na radnom mjestu, ovlaštenim službenicima i potpuno su javni. Može ih dobiti svaki zainteresirani građanin. Problem nastaje kada se podaci svjesno krivo interpretiraju. Mislav Kolakušić se skriva iza Udruge koja mu u naravi služi za osobnu promociju, a podatke iz sustava eSpisa može pretraživati uvijek kada se nalazi na radnom mjestu. Sudac Kolakušić se dva puta uzastopno kandidirao za predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu te je jako dobro upoznat sa procesima dodjele sudskih spisa i pretraživanja istih u eSpisu, što mu nije moglo ostati nepoznato do travnja 2019. godine.

– Razlog reakcije Mislava Kolakušića na rad predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu Nine Radića posljedica je donošenja odluke o neurednom obnašanju sudačke dužnosti za 2018. godinu koju je primio u travnju ove godine. Konkretno, sudac je za 2018. godinu primio rješenje o negativnoj ocjeni obnašanja sudačke dužnosti, sukladno zakonskim kriterijima za ocjenu rada suca, poslije nadzora nad radom suda u rujnu 2018. godine. Imenovani sudac nije poštivao rokove rješavanja, službena statistika potvrđuje izvanredno visoki postotak ukinutih odluka po žalbama, a kod istog suca je ostvaren do sada nezabilježeni podatak u praksi suda koji se očituje u činjenici da do dana pisanja ovog priopćenja nije u roku duljem od dvije godine proveo niti jedno parnično ročište , iako je sukladno Godišnjem rasporedu poslova zadužen za rješavanje parničnih predmeta. Zbog navedenog predsjednik suda je u okviru svojih ovlaštenja i to zbog nerada i prekoračenja rokova u ogromnom broju predmeta s kojima je bio zadužen sudac Kolakušić, bio prisiljen parnične i stečajne predmete predodijeliti u rad drugim sudskim vijećima.

U vezi navedene predodjele predmeta, sudac Kolakušić je u nekoliko navrata izjavljivao kako su mu oduzeti predmeti “pred rješavanjem” te da se isti mogu riješiti samo “jednim klikom”. I u tom dijelu odbacuje se njegova izjava kao neistinita, jer iz očitovanja sudaca, kojima su njegovi spisi predodijeljni u rad, proizlazi da je potrebno poduzeti niz radnji kako bi se ti predmeti dovršili, a koje radnje ranije uređujući sudac nije poduzeo, iako ih je zbog hitnosti trebao poduzeti.

Svjestan da govori neistinu dalje obrazlaže da su i ti predmeti davani točno određenim pojedincima po nedozvoljenoj diskreciji predsjednika suda Nine Radića. Svi predmeti su oduzeti po objektivnim kriterijima, prvenstveno radi nerada, nepoštivanja zakonskih i primjerenih rokova rješavanja. Predodjela predmeta vršena je isključivo prema Godišnjem rasporedu poslova i svim zakonskim te poslovničkim odredbama, što potvrđuje stanje svakog predmeta na sudu. Sve odluke o predodjeli predmeta nalaze se u službenim evidencijama i spisima suda i moguće je izvršiti uvid u te predmete.

– Rad suda je javan, sve evidencije i upisnici, dodjela predmeta . Sudac Mislav Kolakušić, koji radi na ovom sudu od 2011. godine, zajedno sa više od 50 sudaca ima jasno određena prava, ali i dužnosti. Trgovački sud u Zagrebu ima više od 70 rješavatelja ( suci i sudski savjetnici ) kojima se, nakon automatske nasumične prve dodjele predmeta, mogu predodijeliti predmeti u rad kada se za to ispune propisani uvjeti npr. drugostupanjske ukidne odluke, prekidi i nastavci postupaka, ustroj novih referada radi dolaska novih sudaca i savjetnika na posao sukladno članku 28. Sudskog poslovnika, kao i rodiljni dopusti, privremeni odlasci na druge sudove, delegacija skraćenih stečajnih postupaka i manje složenih parničnih i stečajnih postupaka na druge manje opterećene trgovačke sudove. Parnični suci imaju u referadi do 300, a stečajni prosječno 200 predmeta i prema stavu Mislava Kolakušića svi kojima se dodjeljuju predmeti predstavljaju odabrane pojedinca Nine Radića. Nijedan sudac Trgovačkog suda u Zagrebu nije u smislu članka 22. stavak 4. Sudskog poslovnika istaknuo prigovor glede podjele poslova u sudskim odjelima i zaduženjem određenom vrstom predmeta.

– Mislav Kolakušić prema službenim evidencijama zadnje dvije godine nije bio na sjednicama sudskih odjela, niti na sjednicama sudaca, na koje je dužan dolaziti, a za javne nastupe za vrijeme radnog vremena suda nikad nije tražio odobrenje od predsjednika suda. Nenazočnost na radnom mjestu ne želi obrazložiti, ali uredno prima plaću. Predsjednik suda ima iste kriterije prema svim sucima, a samo sudac Mislav Kolakušić smatra da je mobingiran. Primjerice za vrijeme sjednice svih sudaca koja je definirana odredbama članka 22. Sudskog poslovnika od 21. studenog 2018. godine na kojoj se raspravljalo o Godišnjem rasporedu poslova za 2019. godinu imao je medijski nastup na lokalnom radiju radi osobne promocije.

– Slijedom navedenog, može se konstatirati kako je očigledno da su politička kampanja radi pridobivanja biračkog tijela za sljedeće izbore i negativna ocjena obnašanja sudačke dužnosti suca Kolakušića pravi razlog podnošenja kaznene prijave i istupa spomenutog suca u navedenoj informativnoj emisiji.

U Zagrebu, dana 25. travnja 2019. godine

Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu

sudac Nino Radić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.