Klimatske promjene mogle bi povećati ozbiljnost sezone alergija i do 60 posto

Klimatske promjene mogle bi povećati ozbiljnost buduće sezone alergija do 60 posto, sugerira novi sustav predviđanja količine peludi, dok bi zasebni sustav mogao predvidjeti ozbiljnost sezona peludi mjesecima unaprijed.

Klimatske promjene mogle bi povećati ozbiljnost sezone alergija i do 60 posto Unsplash
29. 3. 2021

Takvi alati mogu pomoći zdravstvenim radnicima da se pripreme za povećanje broja slučajeva peludne groznice i alergija ili prijemu u bolnicu zbog astme povezane s alergijama. Sezonske prognoze peludi također bi mogle omogućiti nekim oboljelima od alergija da izbjegnu posebno teška godišnja doba, primjerice putovanjem u inozemstvo.

Otprilike četvrtina ljudi u Britaniji ima alergiju na pelud ili peludnu groznicu, a broj se svake godine povećava. Iako se dnevno brojanje peludi može predvidjeti na temelju vremenske prognoze za sljedeći dan i doba godine, stvaranje dugoročnijih predviđanja za određene gradove ili regije je teže - što znači da nema jasnih smjernica kako se najbolje pripremiti za sezone alergija.

Dok su prethodne studije predviđale porast alergija kao rezultat klimatske krize, one su obično uključivale ekstrapolaciju opažanja povećanih koncentracija peludi u posljednjih desetljećima naprijed. "Ova su istraživanja po svojoj prirodi retrospektivna i ne predviđaju što će se dogoditi za 30 godina od sada", rekao je Carsten Skjøth, profesor atmosferskih znanosti na Sveučilištu Worcester.

Kako bi riješili ove praznine, Skjøth i njegovi kolege izgradili su dva odvojena sustava predviđanja. Prva, koja je dizajnirana za dugoročne procjene poput utjecaja klimatskih vanrednih situacija ili scenarija ublažavanja, kombinirala je promatranja kako ugljični dioksid utječe na rast trave s podacima o tome kako vrijeme utječe na produktivnost peludi.

"Ovdje imamo dinamični vegetacijski model koji predviđa - i prikazuje na karti - očekivani porast koncentracije peludi u budućoj klimi", rekao je Skjøth.
Pod pretpostavkom udvostručenja razine ugljičnog dioksida, to bi rezultiralo povećanjem buduće težine sezone alergije na pelud trave do 60 posto, iako će brzina toga ovisiti o učinkovitosti strategija ublažavanja klimatske krize.

Drugi sustav predviđanja kombinirao je mjerenja temperature zraka, oborina i koncentracije peludi na 28 postaja za praćenje peludi u sjeverozapadnoj Europi tijekom mnogih godina. Testovi su pokazali da bi mogao predvidjeti ozbiljnost sezone peludi trave na temelju predsezonskih vremenskih obrazaca, što može utjecati na rast trave i proizvodnju peludi.

"Ovo je nova vrsta informacija koja se može koristiti za dugoročno planiranje umjesto za svakodnevno planiranje, a što je najvažnije za planiranje prije početka sezone", rekao je Skjøth, čije je istraživanje objavljeno u Scienceu. „Ne daje vam precizan broj, ali reći će vam hoće li nadolazeća sezona biti posebno ozbiljna - pomalo kao kad Met Office objavi svoja predviđanja na jesen hoćemo li dobiti mokru ili ozbiljnu zimu."

Ako unaprijed znamo da ćemo dobiti vrlo ozbiljnu sezonu peludi, to bi moglo pružiti informacije o tome koliko trgovina lijekovima treba staviti na svoje police. Također može pomoći pojedincima da planiraju kada će uzeti godišnji odmor, ili čak izbjeći sezonu peludi putovanjem u drugu zemlju."

Nova metoda mogla bi se kombinirati s najnovijom generacijom sustava za prognozu vremena kako bi se stvorile preciznije dnevne prognoze, rekao je.

Doktorica Rachel McInnes, znanstvena voditeljica utjecaja na kakvoću zraka u Uredu Met, i koautorica rada rekla je: „Za oboljele peludna groznica može biti izuzetno oslabljujuća, a pelud trave najgori je prijestupnik. Dakle, svaki uvid u vjerojatnost ozbiljnosti nadolazeće sezone peludi u Velikoj Britaniji bit će uistinu dobrodošao."

Do sada je bilo izvan snage znanosti izraditi dugoročnu prognozu, dijelom i zato što se izračunavanje opsega peludi oslanja na meteorološke i čimbenike korištenja zemljišta. No kombinirajući modele korištenja zemljišta i vremena i praćenje rezultata na brojnim mjestima istraživanja, tim je uspio napraviti iskorak i pružiti primamljivu perspektivu dugoročnog predviđanja peludi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.