Riječi upozorenja kineskog predsjednika: TO je ispričao o ratu u Ukrajini Macronu i Scholzu

Kina je još suzdržana, imaju razumijevanja za ukrajinske patnje, no ruski su prijatelji. Kineski predsjednik Xi Jinping jučer je putem videopoziva komunicirao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a govorilo se i o ratnom žarištu u Ukrajini.

Dugo očekivani konačni stav kineskog predsjednika o ukrajinsko-ruskom sukobu još nije postignut, ali je rekao sljedeće riječi upozorenja o krizi...

Riječi upozorenja kineskog predsjednika: TO je ispričao o ratu u Ukrajini Macronu i Scholzu Emmanuel Macron/FB
9. 3. 2022

"Želio bih pozvati na najveću suzdržanost kako bi se spriječila ogromna humanitarna kriza", rekao je Xi Jinping, priznajući sugovornicima da je trenutna situacija u Ukrajini vrlo zabrinjavajuća.

Dodao je i kako toplo preporučuje rješavanje sukoba diplomatskim kanalima, dodajući da Kina podržava sve napore u pravcu mirnog rješenja. Istodobno, nije bio voljan komentirati osuđuje li rusku invaziju na Ukrajinu. Iako se Zapad nada da bi blizina Kine Rusiji mogla omogućiti diplomatsko rješenje i igrati ulogu mirnog posrednika između zaraćenih strana, Peking se još nije pozicionirao. Iako je Kina javno izjavila da će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini, oni imaju bliske gospodarske veze s Rusijom.

Također se špekuliralo da se Putin tako bezbrižno ponaša u odnosu na kinesko zaleđe zbog sankcija SAD-a i EU protiv Rusije. Navodno su se Xi Jinping i Putin sukobili oko nafte i prirodnog plina, a njihov je savez Rusiji donio milijarde eura prihoda. Mnogi politički analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose također su istaknuli da Kina nije najprikladnija zemlja za ulogu diplomatskog posrednika u ovoj situaciji. Naime, Kina je u opoziciji Zapadu – točnije Sjedinjenim Državama, koji su čvrsto na strani Ukrajinaca.

Zato mnogi smatraju važnim mišljenje i ulogu Kine u ovom sukobu: koga ona trenutno podržava i na koju stranu bi stala da ukrajinsko-ruski sukob postane globalan?
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.