Kauboji izrešetali Ukrajince, Francuzi ponizili Srbe i eto nas u Budimpešti

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Ukrajinu 38:25 u 3. kolu skupine C Europskog prvenstva koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj. Hrvatska je tako napravila ono što se od nje očekivalo, a i Francuzi su izrešetali, samo blagoglagoljive Srbe. Franzuci imali i 15 zgoditaka razlike, a završilo je 29 : 25 za Karabatića i društvo. Hrvatska ide u drugi krug koji se igra u Budimpešti.   

Kauboji izrešetali Ukrajince, Francuzi ponizili Srbe i eto nas u Budimpešti Jozo Čabraja/HRS
17. 1. 2022

Snimio: Jozo Čabraja/HRS

Neposredno uoči susreta s Ukrajinom, COVID-19 uzeo je još dvojicu igrača izborniku Hrvoju Horvatu. PCR test pokazao je da su pozitivni David Mandić, koji je upravo odradio utakmicu kazne zbog isključenje u susretu s Francuskom, te Željko Musa koji se ekipi priključio prije tri dana i odigrao susret sa Srbijom. Tako se u zapisniku za ključni okršaj s Ukrajinom našlo 15 igrača. Prvi put nakon pune četiri godine posta, za reprezentaciju je zaigrao i Jakov Gojun. A bio je to susret u kojemu je Hrvatska morala pobijediti da bi se primakla drugom krugu. 

 

HRVATSKA: I. Pešić 1/9, M. Šunjić 7/23, M. Marić 2/4, A. Gadža 3/3, J. Gojun -/-, Š. Ivić 1/3, I. Čupić 1/1, L. Cindrić 0/2, N. Grahovac 2/2, T. Lučin 5/6, V. Ravnić -/-, I. Martinović 7/10, M. Šipić 7/8, F. Glavaš 4/4, M. Jelinić 6/6, izbornik: Hrvoje Horvat 
UKRAJINA: A. Terekhov 5/9, G. Komok 2/26, V. Zalevskyi 1/1, E. Buinenko 2/4, O. Kasai 2/2, D. Tiutiunyk -/-, E. Kravchenko 2/3, O. Tilte 2/3, V. Donskov 2/4, D. Horyha 4/6, I. Burzak -/-, I. Blyzniuk 2/2, I. Turchenko -/-, T. Minotsjyi -/-, D. Ilichenko 2/5, D. Artemenko 5/6, izbornik: Michaela Biegler (Njem.)   

 

Početni sastav za posljednji susret u skupini C u Szegedu stoga je bio sljedeći. Ivan Pešić na vratima, Marin Jelinić i Ivan Čupić na krilima, Marino Marić na crti te na vanjskim pozicijama Tin Lučin, Luka Cindrić i Ivan Martinović. 

Mijenjali smo dvojicu igrača obrana-napad. Ispred naših vrata ulazili su Nikola Grahovac i Jakov Gojun, a iz igre izlazili Marino Marin i Luka Cindrić. Naši su malo žurili u napadu, kao da su željeli napraviti veliku razliku već u startu. Ukrajina je to sve mirno rješavala i, osim početnih 1:0 za Hrvatsku, vodila prvih devet minuta. To je natjeralo izbornika da u ranoj fazi zatraži minutu predaha da bi primirio momčad i posložio naše redove.  

Promijenili smo i obranu i započeli s 5-1, a naprijed je bio isturen Marin Jelinić. Onda smo povezali četiri pogotka za redom i u 13. minuti poveli 9:6. lako smo nakon toga pronalazili put do ukrajinske mreže, i dalje smo dosta lako primali pogotke. Dopustili smo da se Dmytro Horih i Vladyslav Dontsov bez problema približe na 6-7 metara i projektilima  pogađaju naša vrata. Drugim riječima, nedostajalo nam je obrambene agresivnosti. Mijenjao je izbornik i vratara. Čekao je novu dobru reakciju Mate Šunjića. I profesor matematike ponovno nije zakazao.   

Osam minuta prije predaha, Hrvatska je imala plus četiri, 14:10. Ipak, u završnici smo malo pali pa je Ukrajina nizom od tri pogotka u jednom trenutku došla na samo minus jedan. Dalje od toga nije mogla jer se Hrvatska uozbiljila i na poluvrijeme odnijela pet razlike, 18:13, što je bila i najveća prednost prvoga dijela.  

Od 18 pogodaka uz 69 posto realizacije, 2 su postignuta s 9 metara, 5 sa crte, po 2 s krila i iz kontri, a 5 ukradenim i poklonjenim loptama Ukrajinaca.  

U prvih pet minuta nastavka, Hrvatska je iskoristila sve silne pogreške Ukrajine i povela s osam razlike, 22:14. Zabijalo se sa svih strana. Snaga Ukrajinaca kopnila je poput snijega na proljetnom suncu sa svakim napadom i bilo je samo pitanje kolika će razlika biti na kraju.  

Stoga je bilo logično da je izbornik s terena povukao Luku Cindrića, Ivana Čupića, Marina Marića. S lakoćom su naši održavali tu prednost od osam razlike. Čak je i Jakov Gojun dobio svoju napadačku dionicu. Prve minute na ovom prvenstvu odigrao je i Valentino Ravnić.  

Točno na isteku 51. minute Hrvatska je prvi put otišla na deset razlike. Završilo je s plus 13 (38:25). Čak deset naših igrača upisalo se među strijelce. Najviše pogodaka dali su Marin Šipić i Ivan Martinović po sedam. Šest iz šest pokušaja postigao je Marin Jelinić. Kod Ukrajinaca, najbolji je bio Dmytro Artemenko s pet pogodaka.  

Hrvatska je tako svoj dio posla napravila. Ostalo joj je da čeka rasplet susreta Francuska – Srbija i nada se sretnom ishodu.  

EHF EURO 2022: SKUPINA C, 3. KOLO 

HRVATSKA – UKRAJINA 38:25 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.