Ris u noćnom provodu s 3 razigrane mace! Kamera u šumi snimila je prizor kakav se nikada nije vidio uživo

TAJ DIVNI SVIJET ŽIVOTINJA: Šume su pune života, i danju i noću. Nikada nam neće biti dopušteno vidjeti ama baš sve, određene scene uživo. Kamera lovi sve, pa i ono što se zbiva noću.

Ris u noćnom provodu s 3 razigrane mace! Kamera u šumi snimila je prizor kakav se nikada nije vidio uživo Life Lynx/posnetek zaslona/Facebook
11. 1. 2024

Moglo bi se napisati da je nemoguće vidjeti risa uživo u slovenskim šumama, ali ipak se nekome takva sreća smiješi. Nedavno je jedan lovac u šumi naišao na prizor iz snova - uživo je vidio risa s tri razigrane mace i čak je sve snimio! Ovaj put nevjerojatan prizor uhvatila je kamera i podijelila sa svojim pratiteljima na Facebooku stranica projekta Life Lynx. Možemo promatrati noćnu scenu crtane Rozi dok se hrani svojim plijenom.

Riječ je o risici koju su suradnici na ovom projektu uspjeli uhvatiti prije točno godinu dana (na petak 13.!) i opremiti ga telemetrijskom ogrlicom. “Praćenje Roze bit će nam vrlo zanimljivo, jer je trenutno u razdoblju disperzije i još nije utvrdila svoj teritorij”, napisali su tada. Dodali su kako je najvjerojatnije riječ o potomku Aide i Zoisa, koji su 2021. preseljeni u Gorenjsku. Godinu dana kasnije o Rozi je puno više toga jasno. Kako su napisali uz gornji video, na putu do osamostaljenja sprijateljila se s likom iz crtića Meri, koja je potomak Julija i Trise s Pokljuke. Topli dio godine dvoje prijatelja provelo je zajedno, između Zajamnika i doline Triglavskih jezera.
 

Svojim kretanjem prilično su iznenadili stručnjake, jer su dosta vremena proveli iznad granice šume, na visini od preko 2000 metara. Boravili su na vrlo tihim i mirnim mjestima gdje je bilo puno plijena. Na putu do osamostaljenja Rozi je postala dobar predator, uglavnom loveći srne i divokoze, napisali su.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.